26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Prý musíme...

15.12.2011

243 mld nových dluhů pro rok 2012 a 90 mld pro EU

Schwarzerberg říká, že půjčit 90 mld EU je pro nás NUTNOST jako pojistka. Kalousek říká, že půjčit si po letošním čtvrtbilionu dalších 243 mld příští rok je NUTNOST. Členové vlády rozpočtové zodpovědnosti...

Karel Schwarzenberg v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že půjčit EU "budeme muset", a že on to chápe jako "pojistku" proti možné budoucí špatné hospodářské situaci v České republice. O den později nám jen tak mimoděk sděluje skrze média ministr financí Kalousek, že příští rok si ČR "bude muset" půjčit další čtvrt bilionu korun, protože jinak by prý stát nemohl příští rok fungovat a plnit svoji roli.

Pojistka je finanční nástroj, kterým někdo eliminuje svá vlastní rizika, která ho mohou v životě potkat. Pojistné platíme za to, aby nám pojišťovna, která je komerčním subjektem na trhu, nahradila případné škody, které vznikly nahodile a neplánovaně a za které jsme buď nemohli, neboť vznikly vinou třetích osob či přírodní katastrofou, nebo jsme je sami způsobili někomu jinému, avšak neúmyslně. Pojistkou rozhodně nelze nazvat stav, kdy si půjčíte za 3% od někoho jiného, abyste za 1% ty peníze mohli půjčit dál, a to všechno proto, aby ten, komu je se ztrátou půjčíte, je půjčil někomu dalšímu, kdo dříve vypůjčené peníze dávno projedl. Pokud jde o Kalouskovo "budeme si muset půjčit příští rok půjčit", je situace ještě horší, neboť jde o princip. Stát, který si "musí" půjčovat na to, aby mohl fungovat a plnit svoji roli, je státem programově odkázaným k záhubě. Celý princip fungování současného sociálního státu v evropském pojetí není ničím jiným, než pyramidovou hrou, kdy novými vklady (v tomto případě vzniklými dokonce zadlužením) vyplácíte staré. V soukromém sektoru se jedná o podvod a provozovatelé takové hry končí ve vězení. Stát pod vedením současných politiků však povýšil toto chování na výjimku z principu podvodu a založil na něm svou existenci.

Když nepůjčíme EU 90 mld, které si sami budeme muset půjčit, ocitneme se prý v izolaci. Už aby to bylo. Izolace není sprosté slovo. Izolace je v mnoha ohledech v běžném životě nesmírně prospěšná, ba dokonce v řadě odvětví a lidských činností zachraňuje životy a předchází vzniku škod. Izolace navíc není podmíněna velikostí izolovaného, ale výhradně a jen tím, co a od čeho je izolováno. Stejně jako mít většinu ještě zdaleka neznamená mít pravdu, neznamená izolace od EU žádnou tragédii. Naopak. Prospěch z izolace budou mít ti, co na dluzích postavené EU nepůjčí. Drtivá většina těchto peněz by navíc skončila v německých a francouzských bankách, tedy bankách těch států, které se přímo podílely na vzniklé situaci v EU tím, že bezhlavě a pod deštníkem politických a nikoli tržních rozhodnutí půjčovaly státům, jejichž politici vědomě projídali svou budoucnost.

Jsem si jist tím, že peníze MMF pro EU půjčovat nejenže nemusíme, ale hlavně nesmíme. Zaprvé proto, že je sami nemáme, zadruhé proto, že bychom tím vědomě napomáhali k obcházení primárního práva EU, které neumožňuje pomáhat jen některým, přičemž kolečko přes MMF toto primární právo jednoznačně obchází, a zatřetí proto, že poskytovat někomu peníze na zaplacení starých dluhů (a tak stále dokola) je zkrátka z principu špatně. Cílem budoucího úspěchu České republiky musí být minimalizace povinné falešné solidarity s těmi, kteří si to nezaslouží - a to jak na národní, tak i na mezinárodní úrovni. Jedním z prostředků na mezinárodní úrovni pak není podpora existence eura, ale všechny kroky k jeho zániku.

Autor je zakládající člen Strany svobodných občanů

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora