26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Preference, Babiš a chytré vlaštovky

11.9.2017

Preference hnutí ANO se propadly podle Médea Research pro časopis Týden o pět procent na 28,2 procenta. Mírně si polepšili sociální demokraté a komunisté. Hned za nimi se neočekávaně objevili Piráti a kromě ODS a TOP 09 by se do Sněmovny dostali i lidovci a starostové. Průzkum byl proveden mezi 18. až 27. srpnem, tedy v době, kdy se již poslanci zabývali vydáním předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka kvůli údajnému dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo.

Pan Babiš, kterému preference nejvíc padly, se ve středu ve Sněmovně vehementně bránil tím, že žádný podvod neudělal, že peníze se neztratily, že za ně postavil veřejně přístupný areál atd. A poukazoval na jiné kauzy a osoby, které údajně způsobily státu větší škody. Tvrdil, že nemá zapotřebí dělat podvody kvůli tak malé částce, jako je 50 milionů.

Problém je, že kauza je velice komplikovaná, a proto argumenty, že žadatel uvedl nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje, a tím došlo k neoprávněnému čerpání 50 milionů, což představuje škodu velkého rozsahu, za kterou je možné viníka potrestat až do výše deseti let odnětí svobody, má jen částečný dopad.

Za normálních okolností by takový politik musel, alespoň do doby, než se věc vyšetří, z politiky odejít. Za naši laxnost může i ta skutečnost, že peníze přišly z EU, kterou naši politici často pomlouvají. Obelhávání pánů z Vídně, Berlína, Moskvy či Bruselu máme v krvi a tolerujeme to příliš dlouho, než aby to mělo žádaný účinek.

Pan Babiš tvrdí, že nikdo nebyl v kauze Čapí hnízdo okraden, ale to není pravda: O 50 milionů byli okradeni malí a střední podnikatelé v České republice, pro které jsou dotace určené, a EU byla podvedena.

Kdyby tedy pan Babiš, který chce být premiérem, se chtěl odlišit od všech těch „čo kradnú“, když tvrdí, že 50 milionů pro něj nic není, mohl již při pouhém podezření z podvodu poslat dotaci zpět do Evropské unie a preference by mu nemusely padat a i Sněmovna by se k němu chovala jinak. Takhle působí až hystericky vystrašeně, a tudíž zcela nepřesvědčivě. Ostatní strany na Babišově postoji mírně vydělaly a Piráti získali nejvíc asi kvůli jazyku, kterým promlouvají: je neotřelý a přesnější.

Za takové situace bychom se my občané měli chovat jako chytré vlaštovky, které jsem viděl minulý týden v Alpách: Když se poštolka vrhla na jedno hnízdo s mláďaty, jejich matka začala křičet, přiletěly jí na pomoc další čtyři vlaštovky a predátora vyštípaly nejen z hnízda, ale ještě ho jak stihačky vyprovodily daleko ze svého revíru.

Škodnou by žádná zdravá populace neměla nikdy trpět.

(Psáno pro ČRo Plus)

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem redakce)

Autor je novinář a spisovatel