19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Před volbami

24.9.2020

Volby rozhodnou osobnosti, plány, ale i Babišovy chyby

Představa premiéra Andreje Babiše, že předmětem říjnových krajských voleb nebude celostátní politika, dostává vážné trhliny.

Naposledy ve čtvrtek vyzvali hejtmani vládu, aby obnovila ústřední krizový štáb. S informacemi, které z něj plynuly na jaře, měli lepší zkušenost než s těmi z Rady vlády pro zdravotní rizika. Ve středu si zase skupina hejtmanů stěžovala, že bez kompenzace výpadku daňových příjmů v důsledku vyplácení příspěvků živnostníkům a dalším lidem, které ekonomicky poškodila epidemie, nebudou mít kraje peníze na velké investice.

Vadilo jim také, že se sněmovna odmítla zabývat návrhem, aby kraje a Praha dostaly od státu jednorázový příspěvek 500 korun na obyvatele. Přitom obcím na obyvatele putovalo 1250 korun. Babišův kabinet se tváří, že kompenzací bude navýšení peněz na opravy silnic nebo sociální služby, jenže tento závazek poprvé padl už vloni v prosinci před nástupem koronaviru.

Finance jsou tradičním předmětem sváru mezi centrálními a regionálními špičkami. Ne nadarmo do sněmovny z krajů dorazilo hned několik návrhů zákonů požadujících změnu rozpočtového určení daní.

Ze všeho nejlepší by bylo konfrontovat s touto skutečností krajské kandidáty vládních stran – ANO a ČSSD. Oni, ale i další zájemci o křesla v zastupitelstvech, dokonce i v radách by měli vysvětlit, z čeho zaplatí velkolepé plány, kterými se různě ohánějí. Napříč republikou sázejí vesměs na témata, která se týkají dopravy, zdravotnictví, sociálních služeb nebo vody. Liší se jen způsoby, jakými chtějí upoutat pozornost.

Starostové a nezávislí například česnekem, sociální demokraté dezinfekcí, babišovci výčtem dosavadních úspěchů. Mimochodem, když si Babiš přečetl, že na billboardu spolu s hejtmankou Pokornou Jermanovou slibuje testování důchodců na covid-19 zdarma, pořádně jej to rozčílilo. Lídr ANO na Pardubicku Martin Kolovratník zase slíbil 500 korun každému občanovi na dovolenou – patrně ne ze svého.

Strany nešetří ani na rozpočtech pro krajské a senátní volby. ODS se chystá pohybovat v rozmezí 40 až 50 milionů, ANO hodlá dodržet hranici 45 milionů, lidovci si vyčlenili milionů 30. Nejúspornější kampaň rozjela TOP 09 – za sedm a půl milionu. Mnohem víc než jindy se musejí partaje spoléhat na sociální sítě, volební noviny, plakáty a podobně. O osobní kontakt by voliči asi moc nestáli. I tak bude obtížné přimět především ty starší, aby k volbám dorazili.

Ušetřený čas a prostředky by mohly sekretariáty věnovat na lepší poznání potřeb a přání voličů. Jenže i zde může dojít k posunům. Průzkum, který pro Český rozhlas uskutečnila v létě agentura Median, nastínil, co voliči v jednotlivých krajích oceňují. V souhrnu dopadla nejlépe péče o kulturu, školství a zdravotnictví. Na samém chvostu skončila tvorba pracovních míst. Na ni kraje jistý vliv mají, ovšem jen necelá polovina respondentů měla dojem, že jsou na vládě skutečně nezávislé. Z druhé půlky se naopak mohou rekrutovat nevoliči, domnívající se, že kraje jsou zbytečné. Zvlášť při tuzemském vysokém počtu – čtrnáct.

Dvaadvacet procent dotázaných se bude rozhodovat podle osobností na kandidátkách. Další pětina pak podle toho, jak strany fungovaly v uplynulém volebním období, osmnáct procent lidí bude volit stejnou stranu jako při parlamentních volbách a šestnáct procent se rozhodne podle slibů.

Tím se dostáváme zpátky na začátek. Co asi jde slibovat, když v krajských pokladnicích nalezneme leda vyhladovělé myši? A nebude občany mnohem víc zajímat, co se odehrává na celorepublikové úrovni v zápase s nákazou? Potom se může lehce stát, že volby neprohrají nezvedení hejtmani Babišovi, ale Babiš hejtmanům. Seká chyby jak Baťa cvičky, ale vinu svádí na druhé. To voliči nevidí rádi v žádném z typů voleb.

Autor působí na Masarykově demokratické akademii (blízké ČSSD)

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus