26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Praha, všechny si nelze koupit

15.10.2018

Nejdůležitější zpráva, vyplývající z voleb v Praze, zní: všechny občany si koupit nelze. Ač mělo hnutí ANO v Praze skoro neomezené finanční prostředky a odhaduje se, že tam utratilo - z celkového objemu 150 milionů - 30 až 50 milionů korun, skončilo na posledním pátém místě.

Vítězná ODS v celé republice investovala do voleb asi 40 milionů a Piráti, kteří skončili na druhém místě, dokonce pouhé dva miliony. Důležité je i zjištění, že pětiprocentní hranici nepřekročili komunisté, sociální demokraté a SPD Tomia Okamury. Jde tedy o revizi politických poměrů a výsledky ukazují, jak se bude nejspíš vyvíjet budoucnost těchto stran.

Samozřejmě Praha, jako všechna hlavní města v naší civilizaci, má jiné sociodemografické složení, protože tu je nejvíce centrálních úřadů, vysokých škol, špičkových nemocnic, finančních institucí, výzkumných ústavů, v kterých pracuje většina vysokoškolsky vzdělaných lidí, jejichž věk se pohybuje začasté mezi třiceti a čtyřiceti lety. Vysokoškoláků ve věkové kategorii do 34 let volí ANO necelých 20 procent. A zřejmě ani guláše, klobásy a pivo na vyhlášených sídlištích, kde dříve volilo ANO kolem 30 procent, kde je obyvatelstvo sociálně velmi různorodé, moc nepomohly.

Připomeňme si, že ODS s lídrem Bohuslavem Svobodou bude mít na radnici 14 mandátů, Piráti se Zdeňkem Hřibem a Praha sobě s Janem Čižinským bude mít spolu se Spojenými sílami pro Prahu s Jiřím Pospíšilem po 13 mandátech. ANO s Petrem Stuchlíkem, nominovaným na poslední chvíli, 12 mandátů. Síly jsou sice vyrovnané, ale pokud budeme usuzovat z předvolebních výroků jednotlivých subjektů, zdá se, že žádný z prvních čtyř stran nechce jít do koalice s ANO, které v minulém volebním období zabrzdilo i v době konjunktury rozvoj města, a podobně Piráti a Praha sobě zase kromě ANO nechtějí jít do koalice ani s ODS.

Proto dnes se zdá být nejpravděpodobnější koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu, už taky proto, že ODS měla svou kampaň zaměřenou hlavně proti Pirátům, protože Bohuslav Svoboda s nimi měl špatnou zkušenost ze Sněmovny, a naopak Piráti zase odmítli být v koalici s někým, kdo byl trestně stíhán. Podobný problém mohou mít i s panem Čižinským kvůli kumulaci funkcí.

Budeme-li ale spekulovat, přesto tato koalice má v současné chvíli největší šance, a to hned ze dvou důvodů: spojuje je nižší věk a touha po větší změně.

Problémy ale bude mít dva: ambiciózní vůdci se budou muset domluvit na jednom primátorovi, a proto nelze vyloučit, že se shodnou jen na někom jiném, kdo bude přijatelný pro všechny. Druhý problém spočívá ve velké názorové roztříštěnosti jak u Pirátů, tak u nově vzniklých subjektů, která by mohla časem brzdit rozhodování a vést k rozbití koalice.

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem redakce)

Autor je novinář a spisovatel