1.5.2024 | Svátek práce


POLITIKA: Pospíšil skončil

28.6.2012

Odvolání ministra Pospíšila ohrožuje demokratické mechanismy státu

A to dokonce bezprecedentně, mohli bychom dodat společně s ministrem Kalouskem, který to ovšem řekl v opačné souvislosti s vyšetřováním nákupu letadel Casa, jež armáda odmítala a nakonec ke koupi byla zřejmě donucena, a to asi za přemrštěnou cenu.

Proč mohou novináři a občané takto spekulovat, se mi zdá být jasné: obavy politiků z vyšetřování dalších podobných zakázek, z nichž byly nejspíš financovány politické strany, by mohlo pokračovat a za nákup čtyř letadel byla nakonec zodpovědná vláda, premiér i prezident, kteří paní ministryni Parkanovou do této funkce bez jakékoliv zkušenosti jmenovali. Proto jsme mohli slyšet tak nevybíravé útoky premiéra Nečase na partu plukovníků i ministra Kalouska. Paní Parkanová s největší pravděpodobností stejně jako generál Picek podlehli silnému tlaku mocných.

Policie se proto mohla po právu domnívat, že by se právě výslechem paní poslankyně a dnešní místopředsedkyně Poslanecké sněmovny mohla dovědět, kdo ji k tomu donutil. Ale už i za to by ji její strana pak měla donutit k tomu, aby ze všech funkcí odešla, jak by se to asi stalo ve staré Evropě.

Důvodů k odvolání ministra Pospíšila, o kterých můžeme spekulovat, mohlo být mnohem víc: Za prvé to, o čem již média mluví a píší, a sice že někteří lobbisté a podnikatelé na ně navázaní si chtěli na místo ministra dosadit svého loajálního člověka. Spekuluje se již delší dobu o tom, že by na toto místo byla jmenována Karolína Peak, či naposled zaznívají jména jako Marek Benda či jména některých z náměstků ministra Pospíšila. Nový ministr by pak mohl blokovat návrhy nejyššího státního zástupce na obsazení místa vrchního státního zástupce v Praze. Ve čtvrtek minulý týden totiž navrhl na tento post nejvyšší státní zástupce dr. Pavel Zeman, jak mi dnes sám potvrdil, dr. Lenku Bradáčovou, která se osvědčila v kauze Davida Ratha. A na tiskové konferenci ministr Pospíšil potvrdil, že dr. Bradáčovou měl v úmyslu jmenovat. Toho se mohli někteří politici i podnikatelé zaleknout, a proto byl ministr Pospíšil odvolán tak netradičně narychlo: o svém odvolání se dověděl čtyřicet minut před tím, než to oznámil premiér Nečas, jehož zdůvodnění o nedodržování rozpočtové kázně pro veřejnost vyznělo zcela nedůvěryhodně už i proto, jak napsal na svém blogu Jan Urban, že o navýšení rozpočtu požádal ve stejné době i ministr Vondra, kterého za to neodvolal.

Pokud bychom dále spekulovali, můžeme si dovolit snad připomenout i to, že kauzu Casa dozoruje mimo jiné rovněž Vrchní státní zastupitelství v Praze a i tato věc značně spěchala, a proto ji chtěli mít někteří politici pod svým dohledem.

S trochou nadsázky lze snad říci že to, čeho jsme svědky, je vítězství justiční mafie po nějaké době, kdy prohrávala. Včera totiž byl schválen protikorupčním vládním výborem plán boje s korupcí a měl být vbrzku předložen vládě. Ministr Pospíšil prosadil nový občanský zákoník a začal spolu s dr. Pavlem Zemanem s očistou státních zastupitelství. Zasloužil by si tedy spíše pochvalu. Ale z jeho hlasu i gest v poslední době bylo zřetelně vidět, jak je z tlaků, které na něj byly vyvíjeny, unavený. Pokud tato vláda, která již dnes má jen třináctiprocentní důvěru obyvatelstva, bude takhle dále selhávat a neobsadí funkci vrchního státního zástupce v Praze dr. Lenkou Bradáčovou a odvolá třeba i dr. Pavla Zemana, její důvěra bude nutně ještě více klesat a ztratí legitimitu, což je velmi nebezpečný stav, který by mohl znamenat i nakročení k autoritářskému systému. Toho bychom se měli všichni obávat.

Zatím se za ministra Pospíšila postavil jen ministr Schwarzenberg, který premiérovi vyčetl, že takový krok nekonzultoval s koaličními partnery. Karolína Peak v době, kdy komentář píši, se zatím nevyjádřila a pokud má ambice být ministryní, bude hovořit velmi opatrně. V nejtěžší pozici je v tuto chvíli asi Karel Schwarzenberg: Zatím vyhrožoval, že z vlády odejde třikrát, a neučiní-li to nyní, kdy se jedná skutečně o osud demokracie, a podpoří ministra financí Kalouska, ztratí i on knížecí renomé společně se stranou TOP 09, která si dělala ambice na to být hegemonem pravice. Za této situace by neměl jen vyhrožovat odchodem, ale celá TOP 09 by měla odejít z vlády, s čímž bohužel není možné počítat. Ministr Kalousek bude pravděpodobně alibisticky tvrdit, že rozpočtová kázeň je základ dobrého budoucího fungování státu, a bude rovněž bránit výslechu paní Parkanové. V tomto případě to ale neplatí: základem řádného fungování každé společnosti je právní stát.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6

Autor je novinář a spisovatel