26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Piráti chtějí zlikvidovat byznys Agrofertu

10.4.2019

Návrh Pirátů, aby byl uzákoněn zákaz přimíchávat do nafty biosložku, která se získává z řepkového oleje, je krásným příkladem účelovosti zákonných norem. Tato má za cíl zlikvidovat byznys Babišovu Agrofertu.

Již při schvalování normy o přimíchávání biosložek do nafty na úrovni EU se argumentovalo proti tomuto záměru naprosto stejně, jako to dělají poslanci Pirátů nyní. Při výrobě biosložky z řepkového oleje trpí zemědělská půda, na které se řepka ve velkém pěstuje, a spotřebuje se tolik energie, že to vyvolává otazníky, zda se to vůbec vyplatí i z energetického hlediska. Nicméně na úrovni EU byla norma o přidávání biopaliv (takzvané I. generace) schválena, i když vede k měřitelnému zvýšení spotřeby paliva (nafty s biosložkou).

Piráti, kteří jsou velmi aktivní na úrovni EU a nedají na tuto nadnárodní organizaci dopustit, náhle prozřeli a argumentují naprosto stejně jako odpůrci přimíchávání biopaliva do nafty při schvalování této normy. Nicméně tuto pirátskou aktivitu je zřejmě nutné chápat v daleko jiných souvislostech, než sami Piráti přiznávají. Obávám se s pravděpodobností „hraničící s jistotou“, že návrh Pirátů nevznikl proto, aby chránil zemědělskou půdu a životní prostředí, ale aby se stal další součástí boje s českým premiérem Andrejem Babišem a jeho Agrofertem.

Návrh Pirátů přichází dva roky poté, co výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí na podzim roku 2017 schválil návrh na úplné zastavení přidávání biopaliv I. generace do roku 2030. Vlivný výbor europarlamentu se tak rozhodl přitvrdit původní návrh předložený Evropskou komisí. Ta navrhovala snížit cílovou hodnotu podílu biopaliv první generace (tj. vyrobených ze zemědělských plodin využitelných v potravinářství) ze sedmi procent v roce 2020 na 3,8 procenta o deset let později. Europoslanci požadují snížení až na nulu a navíc volají po rychlém zákazu bionafty vyrobené z palmového oleje.

Negativa pěstování biopaliv byla také dávno známá (používání pesticidů) a vysoká spotřeba vody – udává se až 2500 litrů vody na 1 litr biopaliva. Obecně, biopaliva I. generace rozhodně nesplnila záměry na ochranu životního prostředí, pouze zakonzervovala určité technologie, které by jinak neměly šanci na existenci. V Česku byl a je tento byznys v rukách Andreje Babiše a jeho Agrofertu. Podle Zemědělského týdeníku z roku 2015 bylo v roce 2014 v Česku vyrobeno bezmála 220 000 tun biopaliva do nafty.

To, že nyní Piráti „prozřeli“ a bojují proti biopalivům první generace, je možná pozitivní jev. Kalí ho ale důvod (boj s Babišem) a obecná náklonost Pirátů k EU, neboť existují desítky, možná stovky nařízení Evropské komise i v oblasti ochrany životního prostředí, která jsou stejně problematická, ne-li horší než bionafta.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz