19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Pane Prymulo, nechte nás už žít!

29.9.2020

Roman Prymula při nástupu do funkce ministra zdravotnictví tvrdil, že se školy nebudou zavírat, pak přišla uzavírka škol vysokých, nyní chystá zavření škol středních, otevřené chce nechat školy základní – zatím. Rovněž chce omezit počet lidí, kteří se sejdou ve svém volném čase na deset či dvacet osob. Argumentuje zkušenostmi z jiných států, když například ve Velké Británii platí, že se může sejít maximálně šest osob. Chtěl bych v této souvislosti vyjádřit naprostý nesouhlas s tím, co Prymula chystá, i s tím, jak argumentuje. Musím se ale vrátit o šest měsíců zpátky.

Když česká vláda na počátku března rozhodla, že je nutné reagovat na výskyt covidové infekce v Česku – tehdy byl covid importován do Česka lyžaři z Itálie –, chápal jsem to jako opatrnost, která je na místě. Poté přicházely z Itálie otřesné informace o takovém nezvládnutelném průběhu infekce, že se opatrnost vyplatila. Na rozdíl od Itálie a dalších evropských států, včetně tolik dnes vychvalovaného Švédska, se počet zemřelých udržel na velmi nízkých číslech. Česko tak jarní vlnu zvládlo a za to tehdejší náměstek ministra zdravotnictví rozhodně zaslouží ocenění.

Dnes však jsme o půl roku dál. Samotní epidemiologové tvrdí, že smrtnost infekce je oproti jarní vlně nákazy desetkrát menší a je dnes výrazně pod 1 % z celkového počtu infikovaných. Připomeňme si, že nám dobře známá chřipka má každý rok kolem milionu infikovaných a že na ni každoročně zemře v Česku i více než tisíc osob, její smrtnost tedy bývá běžně kolem 0,1 %. Navíc, právě v den, kdy naše média oznamovala další „rekord“ - na covid zemřelo 19 osob -, současně hovořila o tom, že rakovina plic usmrtí 20 osob v Česku denně! Budou snad tyto „rekordy“ média také uvádět?

Prymula po nástupu do funkce prohlásil, že se bude snažit co nejméně poškodit českou ekonomiku. Mimo jiné také řekl, že nepočítá s plošným zavíráním škol, kromě tehdy již uzavřených vysokých. Také tvrdil, že je potřeba každému opatření dát určitý čas na to, aby se mohlo projevit. Očekával jsem proto, že po úvodních opatřeních skutečně nechá alespoň dva týdny na to, aby se jejich vliv projevil. Místo toho ale dál přitvrzuje a hrozí omezováním volnočasových aktivit na deset osob, hovoří o uzavření středních škol s výjimkou prvních ročníků. Podle něj jsou střední školy údajně největším rizikem pro šíření infekce. Docela bych si v této situaci přál, aby mu ministr školství Robert Plaga dokázal vzdorovat a s plošným zavřením středních škol nesouhlasil. Obávám se ale, že na to odvahu mít nebude.

Vysokoškoláci už proti zavření svých škol protestovali. Kdo jiný než v podstatě dospělí lidé by měl projevit takovou disciplínu, aby s rouškami strávil výuku, když ji mohou snést děti na středních školách a na druhém stupni základních škol, že ano.

Nicméně, dnes je skutečně čas začít se bavit o ekonomických dopadech regulací, které chce Prymula opět zavádět. Mimochodem, dříve hovořil o čtrnácti dnech, dnes už o měsíci. Jako by mu s jídlem rostla chuť? Veřejnoprávní televize v těch samých Událostech, kde Prymula oznamoval další restrikce, uvedla, že průměrná česká rodina přišla v důsledku virové pandemie o 13 000 Kč. Miliardové ztráty hlásí služby, turismem počínaje a hotely konče.

Televizní Události se navíc opět otřely o Andreje Babiše, který údajně prosadil začátek školního roku na školách bez roušek. Babiš dostal slovo a řekl, že on si žádné zavírání škol nepřeje, ale že nebude zasahovat do kompetence ministrů zdravotnictví a školství. Dle mého soudu chyba – Prymulova opatření se totiž zdaleka netýkají jenom školství, ministr chce opět zasahovat do života nám, lidem. Co jsem byl ochoten snášet na jaře, ale nejsem rozhodně ochoten snášet dnes. Podle fanatiků zavírání, jako je kupříkladu profesor Flegr, jsme tu měli mít tento týden již 10 000 infikovaných denně. Místo toho máme denní výskyt infikovaných mezi dvěma až třemi tisíci. V nemocnicích sice leží téměř 800 osob, podle informací z médií by však nejméně 40 % nemocniční péči nevyžadovalo, pokud by bylo možné vrátit je do domácího ošetřování. Zdravotnický systém byl na jaře představen tak, že je chopen zajistit intenzivní péči až o 1500 či 2000 osob na ventilaci. Na jednotkách intenzivní péče dnes leží asi 150 osob, systém je tedy z pohledu infekce covidem využit na cca 10 %.

A ještě jeden postřeh z jara. Tehdy se tvrdilo, že je nutné zavřít obchodní centra právě proto, aby se v nich nehromadila středoškolská mládež. Očekávám, že nemalé procento středoškoláků bude mít k distanční výuce velmi vlažný postoj a půjde se raději bavit s kamarády do nákupních středisek. Zavřete je, pane ministře Prymulo, opět?

Dle mého soudu opatření chystaná v této chvíli Prymulou natolik omezují společenské aktivity, že je nemohu na rozdíl od jara vůbec podpořit. Tvrdím to s plným vědomím, že jako senior patřím mezi tak zvanou ohroženou skupinu. Ohrožena je však dnes především opět česká ekonomika, životní úroveň milionů občanů této země. A s tím se rozhodně nehodlám smiřovat. Ukazuje se, že mé obavy z Prymuly jako „zavírače“ byly naprosto oprávněné - bohužel!

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz