26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Padlý titán

25.9.2006

Ve chvíli, kdy napětí v české politice začínalo mírně opadat, postaral se o novou dávku vzrušení vysočinský důchodce Miloš Zeman, aniž by učinil jediný krok směrem k matičce Praze. Nejprve dvakrát přijal čerstvého ministra financí za ODS Tlustého a krátce nato čerstvě sesazeného šéfa lidovců Kalouska. S nikým z nich se údajně nebavil o ničem jiném než o státním rozpočtu.

Tomu, že by se ze Zemana náhle stal na slovo vzatý rozpočtový expert, věří málokdo, a tak se rozběhly mediální spekulace o skutečném smyslu těchto návštěv: například zda se Tlustý se Zemanem nepokouší zpunktovat velkou koalici ODS-ČSSD bez účasti současných stranických lídrů nebo zda se Zeman nechystá narušit nerozbornou jednotu sněmovního klubu ČSSD a přihrát pár hlasů Topolánkovu menšinovému kabinetu.

Na otázku, zda o Tlustého návštěvách předem věděl, „letní“ premiér Topolánek reagoval napřed vyhýbavě, pak ale obrátil a řekl, že se jednání obou mužů uskutečnila s jeho vědomím. Paroubek vyrazil za Zemanem osobně urovnat situaci. Když začal Zeman vzápětí v tisku kritizovat jeho bývalou vládu, zapomněl na jarní přátelství a vykopal válečnou sekeru: Zeman si má prý vybrat, bude-li kandidovat do stranických funkcí, nebo zůstane důchodcem z Vysočiny.

Ohrožuje snad Zeman Paroubkovu pozici? Těžko. Po debaklu své prezidentské kandidatury v roce 2003, za nějž si zčásti mohl sám, si pod maskou spokojeného důchodce dodnes vyřizuje účty s politiky, zejména ČSSD. Padlý titán má ještě sílu škodit, nemá jí však dostatek na to, aby tvořil; umí problémy rozdmychávat, ne je řešit. Představa, že by dokázal zprostředkovat velkou koalici ODS-ČSSD, je ryzí iluzí.

Jednu věc ale přece docela dobře může: Paroubkovi i Topolánkovi na konci letní sezóny trochu přitopit.

www.danes.cz

Poznámka: Redakce si vyhrazuje právo odstranit komentáře, které jsou neslušné, útočí na autora článku nebo na jiné osoby, i komentáře, jež se netýkají uveřejněného článku - a to včetně zákazu přístupu pisatelů takových příspěvků na diskusní stránku.