23.5.2024 | Svátek má Vladimír


POLITIKA: Novátorská cesta dr. Ratha

25.1.2006

Od počátku roku se tu a tam objevují věty, jak David Rath začíná šetřit. Jde hluboké nedorozumění. Plošné škrty v úhradové vyhlášce, omezení plateb nemocnicím a limity pro spotřebu léků v systému neuspoří ani korunu. Jediný, na koho to opravdu dopadne, bude pacient. Dojde na dramatické omezení dostupnosti, kvality a nyní i objemu zdravotní péče. Pacienti budou bezradně putovat mezi praktickým lékařem, specialistou, nemocnicí a škemrat o vypsání receptu. Lékaři je budou posílat od čerta k ďáblu, jen aby nepřekročili stanovený limit. Nad něj totiž vše platí ze svého. Pacienti budou putovat mezi nemocnicemi a prosit o provedení plánované operace. Nemocnice je budou odmítat, protože při jejich hodnocení vůbec nebude záležet na tom, kolik a jak kvalitních operací provedou, ale na tom, o kolik vzroste plat lékařů. Pacienti budou putovat mezi lékárnami a kroutit hlavou nad tím, že léky na jejich chronické nemoci opět podražily a mnohde vůbec nejsou.

Další „úsporným“ opatřením má být plánované, naštěstí však špatně utajené, zavírání nemocnic. David Rath se jich pokusil vyřadit ze systému nemocnic hrazených z prostředků veřejného zdravotního pojištění téměř polovinu prostřednictvím poslaneckého návrhu zákona o tzv. neziskových nemocnicích. A může tisíckrát goebbelsovsky opakovat: „je to absolutní nesmysl, nic nerušíme, je to absolutní nesmysl, je to nesmysl, …“ Ale hned v další větě tento scénář potvrzuje slovy: „Nemocnice mimo neziskovou síť nemohou mít nárok na smlouvy s pojišťovnami“. A předkladatel zákona, poslanec Krákora (ČSSD) dodává: „Ať se tam platí hotově.“ Pacienti z celé republiky se právem bouří.

Když to ministrovi nevyšlo v parlamentu, snaží se o totéž cestou ovládnuté VZP. Neplacení faktur nemocnicím za poskytnutou péči, zpochybňování smluv, rušení výběrových řízení. Cesta stejným směrem, možná ne tak očividná, ale nepřehlédnutelná. Zvláště, je-li provázena jednou lží za druhou. David Rath lhal, když mluvil o existenci jakýchsi dočasných smluv středočeských nemocnic. Žádné neexistují a dr. Rath s nuceným správcem dokonce jejich podpis přímo zakázali. Ministerské lhaní začíná být normou a možná i to je důvod, proč si pan Paroubek Ratha ve vládě drží. Ministr musel pod tlakem veřejnosti výběrová řízení po Novém roce vypsat. Ještě na počátku prosince se ale pokoušel ODS vydírat a nabízel výběrová řízení, a tedy i smlouvy, pokud „budeme naléhat na paní ředitelku Musílkovou, aby nelpěla na své funkci“. Doslovný citát! Která z nemocnic si vytáhne toho černého Petra a bude tou první zavřenou? Jakými podivnými okolnostmi to bude David Rath vysvětlovat?

V současném tažení dr. Ratha proti nemocnicím jde jen o to, dostat do vlastních rukou oněch asi 80 miliard a ty pak směřovat svým věrným, případně těm, kteří si zaplatí nějakou tu inzerci. Cílem každého opatření ve zdravotnictví by mělo být zefektivnění, nikoli omezení péče. David Rath činí pravý opak. Možná je to ale všechno součástí jeho globálního tažení proti léčení lidí vůbec a starých a těžce nemocných zvláště. Tak se dá totiž ušetřit spousta peněz! Je to ovšem hodně novátorská cesta dr. Ratha, socialistického ministra zdravotnictví!

Autor je poslancem Parlamentu ČR za ODS, členem Výboru pro sociální politiku a zdravotnictví

Petr Tluchoř