26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Náznaky tripartitního smíru?

28.2.2012

Poslední jednání tripartity nebylo podle dostupných informací rozhodně jednoduché. Přinejmenším jeho mediální obraz však svědčí o možném zmírnění konfrontačního trendu, který provázel předchozí vývoj vztahů mezi vládou, odbory a zaměstnavateli.

Žádné demonstrativní výhružky, odchody z jednání a vzývání masových demonstrací, ale předběžná dohoda na rozšíření možností pro předčasný odchod do důchodu a dohoda o dalším jednání o "kurzarbeit". To dominovalo televizním zprávám i novinovým titulkům.

Tento výsledek se ale neobjevil z čista jasna. Odbory, které ještě v první polovině roku 2011 uskutečnily řadu protestních akcí a nastolily ostrý provládní kurs, se nedokázaly zmobilizovat v jeho druhé polovině. Očekávaný levicový "horký podzim" na ulicích se přeměnil na několikadenní obstrukci sociálních demokratů, potenciální davy nespokojených odpůrců vládních reforem zůstaly nikým nevyzvány doma. Nečinnost odborů a vedení sociálních demokratů je nyní kritizována ze strany radikální levice v think tancích ČSSD a v protestních iniciativách. Příliš mnoho nepředvedlo ani komunisty protežované Spojenectví práce a solidarity.

Za současnou věcností jednání může stát realita ekonomické krize i vědomí toho, že vláda podstatné reformy prosadila a sněmoví volby zatím nejsou na obzoru. Ve stejný den, jako se uskutečnilo tripartitní jednání, přišla z Bruselu nepříznivá zpráva o předpokládané recesi v celé Evropě a o stagnaci české ekonomiky. Předchozí dny se v médiích objevovaly marné protesty z řeckých měst. Premiér Nečas zatím odmítl podepsat evropský pakt rozpočtové stability a přes nesouhlas špiček ČSSD je zřejmé, že tento krok má u části levice a jejích příznivců podporu.

To vše mohou být důvody pro dočasné uklidnění vztahů v tripartitě, alespoň mezi vládou a odbory. Dočasně se mohou cítit "vyšachováni" ze hry zaměstnavatelé, ti však byli nynější vládou bonifikováni několika akty již v předchozích měsících. Dosavadní model, kdy hlavní odporová centrála ČMKOS je blízká sociálním demokratům a zaměstnavatelé pravici, nebude zřejmě jen tak narušen (jen je otázka, jakou pozici si u zaměstnavatelských svazů vybuduje TOP 09 na úkor ODS). Vidina dlouhodobě restriktivně naladěné Evropy a možných budoucích velkých a ampliónových koalicí však vede i tripartitní jednání ke smírnějším postojům a závěrům.

NašiPolitici.cz