4.5.2024 | Svátek má Květoslav


POLITIKA: Milionáři z rumiště

29.9.2011

I na poslední Jančíkův temný kšeft poukázaly noviny. Pražští politici o ničem nevěděli?

Ať právem nebo neprávem, bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík je velkou částí veřejnosti vnímán jako příklad autoritářského a bezskrupulózního úředníka, který takříkajíc jde přes mrtvoly a jeho činy a rozhodnutí vyvolávají podezření. Po dlouhé době a obrovském tlaku nakonec musel Jančík starostenský úřad opustit, avšak skandální atmosféra kolem něho neustává. Naposledy je to aféra se společností EkoMotol. Tato firma provozuje skládku stavebního odpadu na patnáctihektarovém pozemku poblíž nemocnice v Motole a platí za to sumu jedno sto korun ročně. Rozčilení je kolem toho veliké, avšak vyústění případu je v mlhách.

Není to první podobný případ spojený s Jančíkovým jménem. Velkou nelibost vyvolala smlouva s vymahačskou firmou Agentura Praha 5. Skrz tuto firmu, která vznikla za nejasných okolností a s temnou majetkovou strukturou, proteklo 80 milionů korun. To byl objem dlužného nájemného, které měla firma z dlužníků vyždímat, přičemž sama si měla ponechat čtyřicet procent z utržené částky. Po dlouhých soudních sporech byl případ nakonec odložen ad acta.

Milan Jančík už starostou na Praze 5 není a pokud se budete ptát lidí, kteří jsou s děním ve městě obeznámeni, možná vám někteří řeknou, že za Jančíka "to" šlo líp. Jančík byl bezesporu organizační a finanční kaskadér. Správa města je sešněrovaná takovým množstvím leckdy protichůdných a hlavně nesmyslných zákonů a předpisů, že čistě "podle práva" by se nedalo udělat skoro nic. Lidé jako Jančík se nebojí riskovat, jdou na hranu zákona a někdy ho ohnou, ale dosáhnou svého.

Problematický je sám pojem "hrana zákona". Motorista projíždějící obcí přesně 50 km za hodinu dodržuje zákon, nebo se "pohybuje na hraně zákona"? Využívá na doraz toho, co mu zákon umožňuje. Jednatel společnosti EkoMotol CZ Jindřich Frýdl sdělil redaktorům Práva, že všechny smlouvy byly podepsány v souladu se zákonem. Byly ale pro město výhodné? Velmi často záleží na interpretaci. Když se řekne, že město pronajalo za stovku ročně patnáctihektarový pozemek, otevírá se kudla v kapse. Má ale město prospěch z toho, že se na to místo sváží stavební rum z celého okolí? Takovou otázku neřeší ani soudy, ani noviny.

Buldozer Jančík jednal tak razantně, že začal působit jako závaží ve své vlastní straně. Byl místopředsedou pražské organizace ODS a na začátku loňského roku začalo být jasné, že i on má zásluhu na klesajících preferencích strany. Výsledek známe. Jančík byl donucen k odchodu, ODS volby prohrála, ale spojila se s údajným nepřítelem ČSSD a vyšachovala TOP 09 ze hry.

Byla to ale modelová situace, která ukazuje na některé příčiny současného stavu české blbé nálady.

Milan Jančík by bez Občanské demokratické strany nebyl vůbec nic. Všichni tito vládcové a minivládcové a kmotři a lobbisté, celá ta směska figurek personifikující klientelismus a korupci by neexistovala bez rodné strany, ať je to ODS, anebo ČSSD – a v posledku i TOP 09. I ta už si dokázala v Praze vypěstovat svoje Jančíky a pečlivě si buduje pověst, že je "jako oni", tedy jedni za osmnáct a druzí za dvacet bez dvou.

Do nové éry jsme v devadesátých letech vstupovali v naději v očistný vliv demokratického systému. Nepravosti a zneužívání moci jsou v demokracii nemožné, protože je tu konkurence politických stran, jedna hlídá druhou, a proto si nikdo žádné přešlapy nedovolí.

Jenže se brzy ukázalo, že konkurence se dá velmi snadno zrušit kartelovou dohodou a že se to dělá v ekonomice stejně jako v politice. Místo aby strany kontrolovaly jedna druhou, vzájemně se kryjí. Sociální demokraté se dovedou rozkřičet, když ministr financí nafackuje na ulici hulvátovi, ale ještě se nestalo, aby rozkryli nějaký korupční skandál ODS, a opačně to platí také. I na poslední Jančíkův temný kšeft musely přijít noviny. Proč na to nepoukázal někdo z nitra radnice Prahy 5 nebo magistrátu? Čtěte Puzova Kmotra, tam je napsáno, jak to v mafii chodí. Platí tam zákon omerty, vrána vráně oči nevyklove.

V případě Agentury Prahy 5 se nakonec ukázalo, že není co vyšetřovat a tím méně co trestat. Bylo by to obrovské překvapení, kdyby to tenkrát dopadlo jinak. Milan Jančík určitě klidně spí.

Neklid je ve veřejnosti. V těchto dnech obíhá po internetu text údajně sepsaný Milanem Lasicou, prodchnutý zklamáním a pocitem marnosti nad současným stavem veřejných věcí. Ať ho napsal kdokoli a ať je jeho obsah přemrštěný sebevíc, "blbou náladu" popřít nelze. Pramení z pocitu, že "by stačilo málo" a betlémská hvězda slušnosti by zazářila nad českomoravskou nivou. S touto nadějí lidé v posledních volbách volili změnu. Jančíkové vytvořili takovou stěnu ze smradlavého kouře, že tu hvězdu jen tak neuvidíme.

LN, 27.9.2011