23.5.2024 | Svátek má Vladimír


POLITIKA: Kdo bude další na řadě? Pacient!

16.1.2006

Ministr zdravotnictví David Rath za dobu necelých dvou měsíců rozpoutal kolem svého resortu totální válku téměř vůči všem.

Jeho argumentace není věcná, ale v osobní rovině, a tak si vyřizuje účty s pojišťovnami, lékárnickou veřejností, praktickými lékaři, odbornými lékaři, ale zejména s privátními zdravotnickými zařízeními, která z duše nenávidí.

Kromě nestátních zdravotnických zařízení, jejichž zřizovateli jsou kraje, které tyto nemocnice musely přivzít na základě zákona před třemi roky, jsou však v naší republice i zdravotnická zařízení s účastí zahraničního kapitálu.

Zákon o neziskových nestátních zdravotnických zařízeních, který minstr Rath a předseda vlády Paroubek silně prosazují v Poslanecké sněmovně prostřednictvím poslanců sociální demokracie a komunistů, má za úkol proměnit nynější privátní zdravotnická zařízení na nezisková s příspěvkem státu. Přijetím tohoto zákona, který je ve druhém čtení, může dojít k tomu, že zřizovatelé zdravotnických zařízení se zahraničním kapitálem podají na stát žaloby, protože neochránil jejich investice, čímž dojde k arbitrážím. Stát je samozřejmě prohraje a budou to částky do výše 100 miliard korun. A my, kteří platíme daně, budeme platit i tyto pokuty.

Dojde k pravému opaku snahy těchto reformátorů. Místo toho, aby stát více přispíval na zdravotní péči za své pojištěnce ze zákona, bude platit horentní pokuty - téměř ve výši rozpočtu celé Všeobecné zdravotní pojišťovny na jeden rok - z naších daní.

No a kdo bude další na řadě ve válce s mistrem Davidem Rathem? Bude to pacient!

A to zejména starší nemocní občané, kteří budou mít na zdravotní péči omezené finanční možnosti, dále ve volbě ošetřujícího lékaře, ve výběru zdravotnického zařízení i v dostupnosti lékárenských služeb.

Snížení marže lékáren je poměrně primitivní způsob, jak položit základy závisti vůči lékárníkům. Každý, kdo má zájem, může se dozvědět, že snížením marže na provoz lékárny, na platy zaměstnanců a zisk vlastníka lékárny připadne 17 procent.

Lékárníků je v České republice sedm tisíc, z toho zhruba jeden tisíc vlastní lékárny, ostatní jsou zaměstnanci. Rozhodnutí ministra může připravit vysoce kvalifikovaný personál o práci, nejhůř však dopadnou pacienti.

Populistické tvrzení ministra zdravotnictví, ať chodí pacienti do fakultních lékáren, je z ekonomického hlediska scestné. Fakultní nemocnice, a tedy i lékárny, jsou dotovány státem, takže jejich zadlužení a špatné hospodaření platíme v nepřímých daních my všichni. Stávka lékárníků jen ukazuje, že David Rath není schopný rozumné komunikace s touto sférou zdravotnických služeb, kde je kolem 38 miliard korun veřejných financí. Ministr destabilizuje křehký zdravotnický systém v naši republice.

V poslanecké sněmovně budu žádat o vysvětlení těchto jeho kroků, protože některé z nich jsou již nevratné. Budu žádat odstoupení Davida Ratha z postu ministra zdravotnictví.

Autor je poslancem Parlamentu ČR za ODS

Jozef Kochan