26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: K ocenění Miloše Zemana

12.7.2022

Miloš Zeman přidal v pondělí 11. července do své sbírky další státní vyznamenání. Osobně mu ho přivezl a předal izraelský prezident Isaac Herzog. Zaslouží si český prezident tuto poctu?

Medaile prezidenta Státu Izrael je nejvyšší izraelské civilní vyznamenání. Premiéru mělo v roce 2012. Významné osobnosti nejsou oceňovány každoročně: před M. Zemanem byla medaile (celkem patnácti lidem) udělena v roce 2014. Zajímavost: během funkčního období předchozího prezidenta Reuvena Rivlina nebyl touto medailí oceněn nikdo. Miloš Zeman nebude ovšem jejím jediným letošním držitelem. Ve středu 13. července přilétá do Izraele prezident Biden a také on bude Isaacem Herzogem touto medailí dekorován.

Na českém prezidentském webu je publikováno zdůvodnění, proč Miloš Zeman medaili od izraelského prezidenta obdržel:

Za neochvějnou podporu státu Izrael, lidu Izraele a židovského národa, za zásluhy o pěstování hlubokého a dlouholetého přátelství mezi Izraelem a Českou republikou a důslednou a nekompromisní práci ve vnitřní politice i na mezinárodní scéně v boji proti antiizraelské a antisemitské nenávisti po celém světě.

S tím nelze než souhlasit. Byť se člověk nevyhne jedné poznámce. Lze jen litovat, že Miloš Zeman, když v letech 1998 až 2002 stál v čele české vlády, neprosadil přesun naší ambasády z Tel Avivu do izraelského hlavního města Jeruzaléma. Pokud by se mu to podařilo, měla by izraelská Prezidentská medaile přece jenom větší lesk.

Na zmíněném hradním webu je medaile také vyobrazena. Všimněme si několika detailů. Není na ní pouze tradiční izraelský symbol – svícen menora -, ale také univerzální: souhvězdí Malý vůz (Malý medvěd) s Polárkou na vrcholu. Souvislost: medaile je udělována „za mimořádný přínos pro Stát Izrael nebo lidstvo“. Polárka symbolizuje „správný směr“ a menora obnovení izraelského státu, pevné spojení mezi přítomností a minulostí, kontinuitu.

Zajímavý je také hebrejský text po obvodu. Zatímco v horní části je napsáno „Medaile prezidenta Státu Izrael“, v dolní nacházíme nápis „Od ramen vzhůru“. Jak tomu rozumět? Jde o část biblického verše zapsaného v I. knize Samuelově, 9. kapitole. Týká se historicky prvního starověkého izraelského krále Saula. Ve zmíněném oddílu (2. verši) čteme:

Ten (muž, který se jmenoval Kíš - LS) měl syna jménem Saul, hezkého mladíka. Mezi Izraelci nebylo hezčího muže nad něj; od ramen vzhůru převyšoval všechen lid.

V obecné rovině je to popis někoho výjimečného, vynikající osobnosti. Je někým takovým Miloš Zeman? Ve vztahu k Izraeli a viděno izraelským pohledem bezpochyby ano. Asi je nadbytečné dodávat, že Izraelci si těch, kdo stojí na jejich straně, mimořádně považují a jejich postoje si upřímně váží. Proto má Miloš Zeman tuto medaili. Zaslouženě.