26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Jsme jedna rodina - marxisté, leninisté

7.11.2012

Na pravici vládne chaos

Naplňuje se scénář, který byl napsán levicovými voliči v krajských volbách. Prakticky všude, až na dvě výjimky, vytvoří ČSSD koalici na kraji s KSČM. Jak řekl bývalý a budoucí hejtman ČSSD Zimola v ČT24, ČSSD našla s KSČM "integrální shodu" na všech podstatných rysech krajského programu. Do takto nově se obnovující velké marxisticko-leninské rodiny svou troškou do mlýna přispěli i tzv. Zemanovci, kteří se budou také podílet na vládě v jednom z moravských krajů.

Velmi zajímavé je z mého pohledu i to, v jaké koordinaci si česká levice rozděluje na krajích posty. Minimálně ve dvou krajích, Ústeckém a Jihočeském, se budou radní pro školství rekrutovat z KSČM. To je jasný vzkaz, že se budou "přepisovat dějiny", minimálně na ředitelských postech. Výměna ředitelů středních škol v jurisdikci kraje již proběhla v Ústeckém kraji a posty ředitelů zde získali lidé napojení na ČSSD. O tom, že se taková "místotřesení" dají očekávat i v dalších krajích, kde resort školství obsadí komunista, není třeba pochybovat. Jestli něco komunisté dovedou a jsou v tom důslední, je to "kádrová politika".

Harmonie, která vládne na levici v novém sbratření bývalých komunistů v ČSSD a současných komunistů (mimochodem, slyšel jsem takový "vtip"- KSČM je jedinou stranou, kde nejsou bývalí komunisté!), je v ostrém kontrastu se stavem, který dnes zavládl na pravici. V jakémsi "poblouznění" z volebních výsledků 2010 se TOP 09 pokusila převzít roli hegemona na pravici. Tak si lze mimo jiné vysvětlit i pošpinění jména Alexandra Vondry za "nezvládnuté předsednictví" takzvanou aférou ProMoPro. Za povšimnutí stojí minimálně to, že Vondra až dosud nebyl z ničeho obviněn, zcela jistě nic neukradl ani nezpronevěřil a doplatil na akci analytického odboru MF, který dokonce za zveřejnění některých údajů dostal pokutu, kterou zaplatil sám ministr Kalousek. Přičteme-li k tomu "odklánění finančních prostředků" ministra Kocourka, aféry VV a nakonec aféru Vlasty Parkanové, dostaneme věrný obraz stavu české pravice po dvou letech vládnutí.

Afér ČSSD přitom také nebylo málo, vždyť korupční kauzy kolem - evropských fondů spravovaných kraji jsou notoricky známé a bývalý hejtman Rath je pověstnou "špičkou ledovce" - ČSSD jako nevládní stranu tolik nepoškodily jako strany vládní. Navíc, jak vyplývá z výsledků jednání v Ústeckém kraji, šéf tamního regionálního sdružení se do tisku otevřeně vyjádřil tak, že "chtěl zabránit dalšímu rozkrádání krajského rozpočtu" a bylo mu jasně řečeno, že o to komunisté zájem nemají, a tak se raději spojili se svými bratry či bratránky z ČSSD. V této souvislosti je poněkud podivné vyjádření bývalé hejtmanky ČSSD Jany Vaňhové, že by "všem přála rudé hejtmany". Asi ví, o čem mluví.

Takže pokus stát se hegemonem pravice TOP 09 nevyšel a zůstala jím ODS, nicméně naprosto oslabená a bez vlivu. Pravice si tak po krajských volbách musí ujasnit, zda bude dál přesvědčovat přesvědčené a případné přesvědčené nadále ztrácet, nebo se v obyčejném pudu sebezáchovy spojí a začne táhnout za jeden provaz. Je totiž v malém Česku spousta chytrých, velmi inteligentních lidí, kteří se cítí být povoláni, ačkoliv nejsou vyvoleni. Existuje strana s excelentně vybroušeným pravicovým programem (dokonce u jejího zrodu asistoval i sám Klaus!), která pravidelně pomlouvá a dehonestuje současnou vládu, jak jen to jde, a má tedy svá dvě procenta.

A současně platí, že největšími nepřáteli české pravice jsou bývalí vlivní politici ODS. Začalo to nadějnou Unií svobody, později US-DEU, kde se někdejší spolupracovníci Klause do ODS tvrdě opřeli a ODS skončila v troskách (1997/8). Poté to byli "poslanci na Té", tj. Vlastimil Tlustý v éře Topolánka a dnes Petr Tluchoř, oba bývalí předsedové klubu poslanců ODS, oba s viditelným napoleonským komplexem. A poslední "téčko" je sám "velký vůdce" Mirek Topolánek, který dnes o ODS mluví jako o Titanicu poté, co právě on s ODS do ledovce jménem Dalík najel a od té doby nestačí ODS čerpat vodu z podpalubí. A vrcholem cynismu je "otec zakladatel", který z Číny vzkazuje, že změny v ODS "nejsou dostatečné" nebo "jsou nedostatečné", teď vážně nevím.

Ačkoliv se může leckomu zdát, že mimořádné, předčasné volby, by zákonitě uvrhly naši zemi pod vládu spojené marxisticko-leninské levice, nevidím situaci tak dramaticky. Jsem pevně přesvědčen, že by předčasné volby každého občana Česka jasně vystavily zkoušce: "Chceš, aby nám zase vládli komunisté?" Jsem pevně přesvědčen, že by k volbám přišlo možná víc než sedmdesát procent voličů. Šlo by totiž o hodně .Byl by skutečně v sázce superjackpot!