19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Ještě k projevu premiéra

24.6.2022

Mnou pozorně vyslechnut, pak ještě přečten. Petr Fiala hovořil kultivovaně, srozumitelně. Jeho slova dávala smysl, neobsahovala nic, s čím by v principu nebylo možné nesouhlasit. Mnohé zklamal: nezmínil se o aféře Dozimetr. Mám pro to osobní vysvětlení. Nechtěl promluvu k národu zbytečně „zředit“ (bylo-li, jakože bylo, jeho záměrem, aby v následné celonárodní debatě rezonovaly záležitosti v projevu uvedené).

V pasáži „co všechno musíme“ (tváří v tvář krizi) jsme se dozvěděli: musíme navýšit kapacitu plynovodů a ropovodů z EU, získat další kapacitu v terminálech LNG, zelenou má jádro, fotovoltaika, tepelná čerpadla, bioplyn. Jednou větou: „Musíme podporovat výstavbu bezemisních zdrojů energie.“ Tím je ale také řečeno, že nebudeme podporovat uhlí.

Jistě, není to „bezemisní zdroj“, na druhou stranu: nacházíme se ve zmíněném krizovém období. Není tak trochu luxus hrát si na „zelené zachránce planety“ a nezakalkulovat do energetických plánů dosud „odříkaný chléb“, tedy větší využití tuzemských uhelných zásob? Je moudré vzdát se v současné situaci potenciálu, který se nachází za těžebními limity?

Před 24. únorem 2022 bych po něčem takovém nevolal. Ale ruská agrese proti Ukrajině, tedy válka v Evropě se všemi energetickými důsledky, mnohé změnila. Pokud mi v této pasáži projevu P. Fialy něco chybělo, pak zmínka o uhlí.

Zde malá odbočka, postřeh z praxe. Firma Sokolovská uhelná byla v létě 2020 nucena z ekonomických důvodů (skokový nárůst ceny emisních povolenek) ukončit ve Vřesové na Sokolovsku provoz své tlakové plynárny, která vyráběla z uhlí energoplyn – palivo pro její vlastní paroplynovou elektrárnu. Po skončení provozu tlakové plynárny přešla paroplynová elektrárna na zemní plyn z vnějších zdrojů. V únoru 2022 začala válka na Ukrajině provázená oněmi negativními důsledky včetně nárůstu ceny zemního plynu. Tím chci naznačit, že nikdo z těch, kdo museli rozhodnout o ukončení výroby v tlakové plynárně nemohl kalkulovat s cenovými a jinými následky Putinovy agrese. My dnes můžeme, proto bychom měli alespoň uvažovat o tom, že vezmeme „na milost“ uhlí – jako energetický zdroj nikoli „z lásky“, ale „z rozumu“.

Projev premiéra Fialy vnímám pozitivně – právě jako projev. Nyní budu čekat - až se dostaví ony cenové šoky, o nichž šéf vlády hovořil - do jaké míry v případě, že naši domácnost tvrdě postihnou, bude stát schopen a ochoten pomoci. Ve středu 22. června jsme slyšeli slova politika, kterého řadím mezi inteligentní. Rozhodnou ale budoucí činy.