4.5.2024 | Svátek má Květoslav


POLITIKA: Je Vlček čestný muž...

7.10.2006

… nebo je tento předseda Sněmovny podvodník?

Jiří Paroubek prý má plán, jak se dostat k sestavování vlády. Dočasný předseda Sněmovny Miloslav Vlček rezignuje a Paroubkova většina zvolí nového šéfa Sněmovny, který už nebude vázán Vlčkovým slibem. Připomeňme si tento slib a připomeňme si i to, že to nebyl pouze osobní závazek Vlčkův, nýbrž celé ČSSD. Miloslav Vlček totiž dne 14. srpna 2006 před poslanci a veřejností prohlásil:

A nyní bych přečetl veřejné prohlášení kandidáta na dočasného předsedu Poslanecké sněmovny a veřejný závazek politické strany, která ho nominuje:

Strana, která získá pozici předsedy Poslanecké sněmovny, se zavazuje, že předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky rezignuje na svoji funkci nebo bude odvolán hlasy všech poslanců, včetně poslanců vlastní strany:

1. okamžitě po vyslovení důvěry nové vládě Poslaneckou sněmovnou v prvním pokusu a svolání schůze následující,

2. okamžitě poté, co je předsedou vlády jmenován kandidát ze stejné strany jako předseda Poslanecké sněmovny,

3. odstoupí předtím, než by využil svého ústavního práva předložit prezidentu republiky nominaci na předsedu vlády ČR.

Jde o výklad bodu č. 3. Co se jím myslí? Lze ho vykládat i tak extenzivně, že Vlček odstoupí kdykoli v intervalu mezi svým zvolením a potenciálním třetím pokusem o sestavení vlády? Nebo se jím Vlček zavázal – a proto také byl poslanci ostatních stran zvolen –, že odstoupí právě a jen před třetím pokusem? A hned dodejme, že před třetím pokusem lze odstoupit teprve tehdy, až ten třetí pokus skutečně nadejde. Nebo se snad můžete fotit na prázdné louce a tvrdit, že se fotíte před domem? A když vás někdo upozorní, že fixlujete, tak bohorovně tvrdit, že ten dům tu možná postaví?

Charaktery se lámou ve vypjatých situacích. Již brzy se budeme moci přesvědčit, zda předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček je čestný muž, jenž drží dané slovo, nebo vykutálený podvodník a lhář.

4. 10. 2006, www.petrstepanek.cz