3.5.2024 | Svátek má Alexej


POLITIKA: Jan Mládek vyhrožuje...

21.8.2013

... minimální mzdou až 12 000 Kč

Jan Mládek, stínový ministr financí, odkryl další část svých plánů pro případ, že by se ČSSD dostala k vládní odpovědnosti. Chtěl by "nakopnout ekonomiku", podepsat fiskální pakt EU a zvýšit do roku 2018 minimální mzdu na 12 000 Kč.

Z cílů Jana Mládka někam "vypadly" jeho dřívější úvahy o vyšších daních pro firmy a OSVČ, daňová progrese. Ne, že by to Mládek nechtěl realizovat, ale přeci jenom, pár měsíců před volbami připomínat lidem tu druhou, odvrácenou tvář hospodářské politiky ČSSD, v Lidovém domě zhodnotili jako politicky neúnosné.

Ale i ten populisticky zredukovaný program ČSSD stojí za poznámku. Nakopnutí ekonomiky se v podání levice vždy rovná zvýšení výdajů státního rozpočtu. Podle prezidenta Miloše Zemana musí jít o výdaje do infrastruktury, v žádném případě by se neměly zvyšovat výdaje státu, které by byly projedeny. Tento bohulibý záměr však bude sotva realizován v tak čisté podobě. Zvyšování minimální mzdy totiž automaticky vyvolává vyšší výdaje na sociální dávky, které v mnoha případech korespondují nebo se odvozují od výše minimální mzdy. Zvýšit minimální mzdu během následujících 5 let o 50 % proti současnosti, to je vskutku geniální plán na další dojení státního rozpočtu.

Podpis fiskálního paktu také není nevinnost sama. I když zatím nejsme v eurozóně, podpis fiskálního paktu by znamenal souhlas s tím, že v budoucnosti poneseme případné ztráty na úvěrech pro krachující evropské ekonomiky. V tomto směru je politika ČSSD hazardem s možnými dopady na platby za choré ekonomiky EU ze státního rozpočtu.

Předvolební průzkumy zatím stále věští největší úspěch ČSSD a komunistům a marginalizují hlasy pro pravici. To však dle mého soudu nevydrží až do voleb. Pravicový volič se jistě probere ze své nynější letní letargie a vrátí se k pravicovým stranám, pokud nebude chtít přihlížet další demontáži stability českého rozpočtu a platit ze svých daní rozhazovačnou politiku ČSSD. Kromě toho do volebního výsledku výrazným způsobem promluví prezidentova strana SPOZ, která ČSSD nic nedaruje. A bude-li navíc předvolební boj i pokračováním prezidentské volební kampaně, může z toho vytěžit výrazně TOP 09.

Plány ČSSD na "oživení ekonomiky" by měly být všemi pravicovými voliči velmi pečlivě analyzovány a brány zcela vážně. Ještě připomenu, že česká ekonomika vykázala za poslední kvartál mezikvartální vzestup. Tohoto výsledku bylo dosaženo i přes fiskálně restriktivní politiku minulé vlády. I z tohoto jevu je patrné, že česká ekonomika a její HDP je v zajetí hospodářského růstu EU, hlavně Německa. Přehnaná stimulace vysokými státními výdaji proto není pro další růst českého HDP bezpodmínečně nutná. A kromě toho, zvyšování minimální mzdy je kontraproduktivní, co se statistiky zaměstnanosti týče. Pokud se ekonomika nadechne a firmy budou potřebovat pracovníky, v některých oborech může růst minimální mzdy působit na trh práce jako obrovská brzda, což opět může skončit v zóně šedé ekonomiky podvodů (uměle krácených pracovních úvazků a vyplácení zaměstnanců mimo účetní evidenci) a zdaleka nebude působit motivačně.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz