25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Integrace pravice pod taktovkou TOP 09?

7.11.2016

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek přišel s nápadem na vytvoření volebního bloku středových a pravicových stran. Protože Miroslava Kalouska považuji za jednoho z nejschopnějších/nejchytřejších polistopadových politiků, je potřeba být k jeho nápadům obezřetný. Již skutečnost, že k integraci vyzývá stejný člověk, který před sedmi lety rozdělil a personálně vykradl KDU-ČSL a ODS a pod symbolem Karla Schwarzenberga vytvořil „tradiční pravicovou“ stranu, je varující.

Výzva k integraci pravice přichází nejen v době, kdy preference TOP 09 klesají na hranici volitelnosti, ale hlavně v době, kdy si Česká televize a pražská mainstreamová média našla ve středu politického spektra nové hrdiny: STAN, potažmo lidovce. KDU-ČSL Kalouskovu nabídku zcela logicky odmítla. Jednak není pravicová, její volební preference jsou stabilní a hlavně mají její členové s předsedou TOP 09 osobní neblahé zkušenosti.

ODS musí samozřejmě nabídku na tento volební blok odmítnout také. Integrovat může pouze voliče či členy, kteří k TOP 09 před šesti lety v poblouznění marketingovou postavou Karla Schwarzenberga odešli. Ostatně, byla to Česká televize, která při návštěvě čínského prezidenta odvysílala Miroslava Kalouska, kterak běhá s tibetskou vlajkou mezi svými voliči. Koho by integrovaná pravice podle TOP 09 měla ještě obsahovat? Pravicového Martina Bursíka?

Osobně jsem zažíval největší střet s vedením TOP 09 v otázkách péče o Národní park Šumava. Je signifikantní, že TOP 09 a celý její poslanecký klub stál vždy na pozicích ekologistických aktivistů a Hnutí Duha proti názoru a vůli zastupitelstev Jihočeského a Plzeňského kraje, i proti šumavským samosprávám. Tito voliči nebudou volit integrovanou pravici, ale maximálně politicky neukotvený STAN či KDU-ČSL, kam dokážou krátkodobě protlačit své alternativní lidi a názory.

ODS se svojí pětadvacetiletou historií a téměř patnáctitisícovým členstvem má dost svých lidí, ale také stále otevřené dveře pro nové členy a podporovatele. Máme svůj program a své cíle. ODS provedla úspěšnou transformaci České republiky od komunismu k tržní ekonomice, ke svobodě a demokracii, ke svobodnému a zodpovědnému jedinci. Tyto hodnoty jsou stále více a více ohrožovány, ať již bruselským socialismem, místním sociálnědemokratickým populismem či nástupem oligarchie. Miroslav Kalousek si měl svůj úmysl o integraci pravice rozmyslet před tím, než ji začal před sedmi lety rozbíjet.

Autor je senátor za ODS