7.5.2024 | Svátek má Stanislav


POLITIKA: Hra o Romana pokračuje

26.10.2011

Současné uspořádání ve vedení energetické společnosti nemusí vydržet ani do jara příštího roku

Bývalý šéf a nyní předseda dozorčí rady ČEZ Martin Roman neměl zřejmě v pátek úplně nejlepší den. Mladá Fronta Dnes totiž zveřejnila sérii dokumentů, které mají dokazovat jeho celá léta skrývané a dodnes popírané vlastnictví plzeňské Škody. Romanovi ale brzy může být ještě hůře. Ačkoli se totiž přesune do dozorčí rady a díky zvolení letitého kamaráda Daniela Beneše do čela energetického gigantu se zdá být prozatímním vítězem celé operace "změna v čele ČEZ", může se jednat pouze o poločas. Za pár měsíců by už nemusel být ve stávajících funkcích ani Roman, ani Beneš.

Taktický manévr

Zářijová bleskurychlá akce překvapila úplně všechny včetně hlavních aktérů. A to přestože se o Romanově odchodu s větší intenzitou spekulovalo už několik měsíců a Roman dával najevo, že z čela energetického gigantu odejde na únorové valné hromadě v příštím roce sám. Jenže nakonec plány pozměnil a vše hodlal výrazně urychlit. Skutečným datem se mělo stát 21. září. Měl jednu podmínku: sice obětuje šéfa zahraničních aktivit Vladimíra Schmalze (podporovatel pražského primátora Bohuslava Svobody vadil jeho vlivným odpůrcům z řad podnikatelů okolo pražské ODS i Miroslavu Kalouskovi kvůli sepjetí s Alexandrem Vondrou), ale do čela podniku usedne jeho přítel a faktický ředitel ČEZ Daniel Beneš a Roman se přesune do dozorčí rady. Tím bude mít zajištěn důstojný odchod i kontinuitu.

Zvláště za situace, kdy premiér Nečas prosadil do čela Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou, bylo pro Romana zřejmě na čase. V politických a obchodních kruzích se totiž tvrdí, že za jmenováním Vitáskové stojí Nečasova šéfka kabinetu a pravá ruka Jana Nagyová a s ní pražská podnikatelská eminence Roman Janoušek. Ten prý údajně Romana s Benešem informoval, že Vitásková bude ČEZ "něco stát", a to prý v řádech několika stovek milionů během šestiletého období. ERÚ reguluje ceny elektrické energie a jeho rozhodnutí budou silně ovlivňovat hospodaření ČEZ i dalších energetických firem. Navíc probleskovaly informace, že by si stejná skupina přála v ČEZ někoho zcela jiného, například šéfa Českých drah Petra Žaludu. Pražská parta totiž postupem nového vedení pražského magistrátu přichází o své tradiční zdroje zakázek a obchodních příležitostí, a zaměřila se tudíž zřejmě na nejbohatší firmu v zemi. Tlak na Romana, který tuto skupinu celé roky opomíjel, rostl.

K Romanovi se navíc koncem léta začalo donášet, že MF Dnes chystá materiál podpořený dokumenty o jeho letitém nepřerušeném spojenectví s plzeňskou Škodovkou. To mohl být pro premiéra další argument pro nátlak na ministra financí Kalouska, aby Roman skončil. Za této situace se krátce před Romanovým rozpačitým koncem a následným přesunem do dozorčí rady odehrálo zřejmě klíčové setkání. Na večeři v hotelu Four Seasons se u večeře potkali Martin Roman, Miroslav Kalousek a Richard Háva.

Bývalý šéf ČEZ schůzku nepopírá, mluví ale o tom, že jen informoval svého hlavního akcionáře, kterým je ministerstvo financí, o svém záměru odejít z čela ČEZ. Zároveň prý hovořil o tom, že by rád zůstal v dozorčí radě, což si mezitím zjevně vyjednal u premiéra Nečase. Sám Roman pak uvádí, že o setrvání v ČEZ v pozici v dozorčí radě ho požádal sám premiér. Z Romanova i Kalouskova okolí přitom zní hlasy, že si ministr financí změny v ČEZ nepřál a přesvědčoval Romana, aby své rozhodnutí odejít z funkce generálního ředitel změnil a zůstal ve funkci ještě další období.

Tykač vykukuje z pozadí

Premiérovi se ale informace o Romanově setkání s Kalouskem donesly. Za situace, kdy novináři z MF Dnes Romanovi odeslali dotazy na jeho propojení se Škodou Plzeň s tím, že první materiál na toto téma vyjde týden před plánovaným oznámením změn, se Nečas rozhodl převzít iniciativu. Minimálně tak, aby se mohl před kongresem ODS prezentovat jako rozhodný politik, který se bleskurychle vypořádal s mužem, na něhož si dlouhých sedm let nikdo z jeho předchůdců netroufl.

Právě z Nečasova okolí údajně unikla do Lidových novin informace o tom, že Romana z čela ČEZ odvolá. Později v průběhu inkriminované středy sice přišlo společné prohlášení, že se vše odehrálo na Romanovu žádost, tu ale premiér už druhý den popřel a vrátil se k původnímu stanovisku. Ostatně o překotnosti celé akce svědčí i to, že Martin Říman, který Romanovi musel přepustit své místo v dozorčí radě, se o všem dozvěděl až v onu středu odpoledne, což prý nesl velice nelibě. V této souvislosti je zajímavé, že při rozdělení dozorčí rady v poměru 3 – 3 – 1 – 1 (tedy tři zástupci nominovaní ODS, tři TOP 09 a po jednom socialistovi a zástupci VV) Romanovi skutečně připadlo místo držené občanskými demokraty.

Krátce nato byl v ČEZ přesun potvrzen a Beneš se stal generálním ředitelem na čtyři roky. Zda to ale vydrží, je nyní otázkou a nejde jen o pravdivost dokumentů zveřejněných minulý pátek v MF Dnes. V posledních dnech se v podnikatelských i politických kruzích rozšířila informace, že dosažený status quo nemusí být konečný. Minimálně pro Martina Romana, o jehož propojení se Škodou Plzeň v době, kdy ČEZ dával podniku miliardové zakázky, přináší MF Dnes další a další poznatky, je hodně nepříjemné. On sám z toho ale neviní Janouška, ale jednoznačně prohlašuje, že jde o dokumenty ze šanonů společnosti Appian, ke kterým se dostal s koupí Mostecké uhelné Pavel Tykač.

Pravdivých je přitom jen zlomek a z toho zlomku ani jeden dokument nepotvrzuje Romanovo vlastnictví Škody. Zbytek zveřejněných materiálů jsou prý čistá falza. Romanovu verzi nelze nepochybně jednoduše vyloučit. Tykač má zásadní zájem na změnách ve vedení ČEZ. Právě on nyní silně tlačí na zásadní zvýšení cen uhlí pro tepelné elektrárny. Roman jeho požadavek vyčísluje dohromady pro příští roky na sto miliard korun, které mají zaplatit české domácnosti v cenách elektřiny, a odmítá o takových požadavcích jednat.

Situace, kdy Roman v dozorčí radě de facto zastupuje ODS, by se tak pro předsedu vlády mohla stát brzy neudržitelnou. A není jasné, zda by spolu s ním nemusel balit kufry i Beneš, pokud by se Petr Nečas rozhodl vrátit k variantě vlastního vyslance ve vedení ČEZ. V takovém případě by ale zřejmě došlo k dalšímu velkému konfliktu s Miroslavem Kalouskem, který nejen fakticky jmenuje generálního ředitele, ale navíc by mohl udržet i Romana v dozorčí radě. Třeba tím, že kdyby premiér a předseda ODS trval na výměně vlastního dominanta, což by spadalo do sféry vlivu jeho strany, mohl by Kalousek Romana vyměnit za některého z trojice zástupců vlastní strany v dozorčí radě a spolu se zástupcem ČSSD blokovat výměnu výkonného vedení ČEZ.

Týdeník EURO 42/2011, 17.10.2011