19.5.2024 | Svátek má Ivo


POLITIKA: Co mají tito muži společného?

1.6.2009

krecek-bem

Na první pohled by se zdálo, že absolutně nic. Stanislav Křeček, levicový radikál za ČSSD a neohrožený bojovník za práva nájemníků, na straně jedné a pravicový primátor hlavního města republiky Pavel Bém, člen ODS, deklamující návrat ke konzervativním kořenům a většímu důrazu na liberální hodnoty. A přesto mají oba pánové něco společného. Stejně jako nespočet dalších politiků se oba v případě svého osobního zájmu nerozpakují zneužívat neuvěřitelně pokřivených nájemních vztahů v tomto státě.

Poslanec Křeček si svou "malou domů" vybírá formou zvýhodněného (tedy stále regulovaného) nájmu ve svém vinohradském bytě přesto, že veřejně prohlašuje, že by se nájmy měly určovat dle výše příjmu nájemníka. Jedná se přitom o ústavního činitele, který by své bytové potřeby mohl bohatě pokrýt ze svého, aniž by musel z obecního rozpočtu čerpat de facto dotaci na své bydlení. Určitě také není třeba pochybovat o tom, že za své tučné poslanecké prebendy vděčí své kandidatuře za hlavní město Prahu, kde se mnoho voličů nechává zmást jeho demagogickou rétorikou.

A pan primátor Bém, jak vyšlo v těchto dnech najevo, se zase podivuje nad tím, že 3,5 milionu, které obdržel jako odstupné od majitele za opuštění lukrativního bytu na Hradčanech, může někomu vadit. Vždyť jak bezelstně na svoji obhajobu prohlásil: "Byl bych hloupý pravicový politik, kdybych se nechal vystěhovat na ulici bez adekvátní náhrady!" Vůbec mu nepřijde na mysl, že vyinkasovat od majitele bytu neuvěřitelnou sumu rovnající se zhruba 150 průměrným hrubým platům v Praze je zkrátka "chucpe". Něco, co by si seriózní politik na západ od české kotliny prostě nemohl dovolit. To platí dvojnásob za situace, kdy právoplatný vlastník bytu nemá žádnou jinou možnost jak se ztrátového nájemníka zbavit, než mu (jako v tomto konkrétním případě) vyplatit téměř mafiánské výpalné rovnající se trojnásobku až čtyřnásobku sumy, kterou za celou dobu svého regulovaného nájmu za bydlení zaplatil. Možná však panu primátorovi křivdím. Zřejmě se v něm nakonec hnulo svědomí a ze studu se rozhodl tento příjem neuvádět ve svém, ale v raději manželčině daňovém přiznání.

Oba pánové tedy, nehledě na svou příslušnost k opačným pólům politického spektra, bezskrupulózně zneužívají pokroucených vztahů mezi majitelem a nájemníkem. Vztahů, které budou přetrvávat i díky nedávnému podpisu prezidenta Klause pod odklad deregulačního zákona 107/2006 Sb. minimálně do roku 2012.

27.05.2009

výkonný místopředseda Občanského sdružení majitelů domů

Milan Krček