4.5.2024 | Svátek má Květoslav


POLITIKA: Chucpe Paroubek a jeho lep

5.10.2006

Zkusme si to představit v obráceném gardu. Přesně v den, kdy nastupuje Paroubkova vláda, jsou na ministra vnitra Bublana a dalšího významného sociálnědemokratického poslance, předsedu bezpečnostního výboru, nasazeny odposlechy. Jednomu poslouchají devatenáct telefonů, druhému deset. Policie napíchne i jejich nejbližší politické spolupracovníky včetně funkcionářů poslaneckého klubu ČSSD, Bublanovu manželku a tchýni a další rodinné příslušníky. Vše se odehrává krátce před volbami, záminkou je ovšem něco, co se odehrálo před několika měsíci. Celou věc přitom nešetří standardní policejní složky, nýbrž inspekce ministra vnitra. V tom obráceném gardu by to bylo takhle: inspekce odcházejícího ministra za ODS nechá odposlouchávat nastupujícího ministra za ČSSD.

Dovedete si představit, jak by Jiří Paroubek vyváděl? Jak by svolával mimořádné tiskové konference? Jak by dštil oheň a síru a požadoval rezignaci kdekoho? Jak by křičel, že je to největší politický skandál v novodobé historii a že je zcela zřejmé, že za vším stojí političtí protivníci z ODS? A vlastně by měl pravdu.

A teď zpátky do reality. Ten příběh se přesně takhle odehrál, jen v obráceném gardu, Bublanova inspekce poslouchala Langera. A co dělá Jiří Paroubek? Pokud odpovídáte, že křičí, že je to skandál, máte pravdu. Dokonce požaduje i ty rezignace. Zde však veškerá podobnost končí. Paroubek totiž nekřičí, že se omlouvá, nýbrž že omluvu chtějí on a ČSSD, neboť nikdo prý neprokázal, že za zjevným politickým zneužitím inspekce ministra vnitra stojí právě sociální demokraté. Jako kdyby se podobná zadání odehrávala na oficiálních jednáních a pořizoval se o nich zápis. O nějaké politické odpovědnosti za prostředí, ve kterém žijeme, Paroubek také zřejmě ještě nikdy neslyšel. Židé mají pro tento typ lidí hezký termín: chucpe (jedinec, který poté, co zavraždil své rodiče, křičí, aby okolí bralo ohled na to, že je sirotek).

Korunu všemu pak nasadili poslanci KSČSSD. Odhlasovali, že odstoupit prý mají Topolánek, Nečas a – hezky po kocourkovsku i – odposlouchávaný Langer. Je to stejné, jako kdyby soudruzi poslanci odhlasovali, že v létě sněží a slunce vychází večer.

Na pozadí celé téhle komedie by nám neměla unikat nejpodstatnější věc. Namísto obsahu Kubiceho zprávy, totiž že stání správa pod vedením ČSSD prorostla s organizovaným zločinem, se řeší, kdo zprávu vypustil ven. A na tenhle Paroubkův lep sedají i média.

 Malý velký diktátor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: aTeo.cz

3. 10. 2006, www.petrstepanek.cz