3.5.2024 | Svátek má Alexej


NÁZOR: Kdo je politik a kdo není

29.5.2006

Politika si představuji jako člověka s vysokým morálním kreditem, majícím vizi do budoucnosti a řešícím společenské problémy tak, aby byl zajištěn rozvoj společnosti.

Co však vidíme na dnešních předvolebních bilboardech, co slyšíme v radiu nebo televizi? Většinou jsou to útoky na nejnižší pudy, že dostanou vše zadarmo, že budou mít samé výhody. Za názor je dokonce vyhazován z Českého rozhlasu moderátor, který udělal tu chybu, jak uvedl pan Vejvoda, že si pozval paní Yvonne Přenosilovou, která si dovolila vyslovit svůj názor na veřejnosti.

Nyní, když neprošel zákon o podpoře kinematografii, jsou zase naštvaní producenti, že nedostanou peníze ze zákona. Mohou je přitom dostat z Ministerstva kultury, ale budou muset o ně bojovat z dalšími odvětvími kultury. A na to se musí vynaložit úsilí. Přitom je to selekce, aby se oddělilo zrno od plev.

Já osobně jsem naštvaný, protože vláda podpořila firmu Hyundai z mých daní a já musel přitom zaplatit z jednoho příjmu 2x zdravotní a sociální pojištění, protože jsem financoval vývoj a přitom nedostal jako nová firma žádnou podporu. Takže i o to málo, co jsem měl, jsem přišel. Zahraniční firma, která převzala patent a nyní jej realizuje, má stamilionové objednávky, navíc už přijali nové pracovníky na jeho realizaci.

Já poslední dobou vidím čím dál naštvaných lidí, kterým není jedno, že se komunisti přes ČSSD derou k moci.

Jestliže někdo píše „spravedlivé daně“, tak to je klamavá reklama a měl by za ni být podle zákona potrestán. Spravedlivé daně nikdy nebyly a nejsou. Jenom se s těmi prostředky dobře nebo špatně hospodařilo. Ale napsat, že s vašimi daněmi budeme nakládat tak, aby byly hospodárně využity, to už se nenapíše. Potom by se totiž nemohlo psát na billboardech „bezplatné zdravotnictví“, protože bezplatné zdravotnictví taky nikdy nebude bezplatné. Musí se platit léky a zdravotnický personál. Pokud bude, bude docházet k jeho zneužívání, a tím k dalším nehospodárnostem. Rovněž nedávno odsouhlasený zákon o neziskových nemocnicích, kde na seznamu jsou nejspíš nemocnice, jejichž ředitelé jsou zřejmě Rathovi kamarádi, nevychází podle mě z nějakého systémového řešení, ale je jen projevem hrubé politické síly, bez společenské dohody.

Jestliže chce být někdo politikem a vést národ k vyšším metám, měl by si zejména uvědomit, že hodnoty tvoří vzdělanost, technologie, ekonomika a ne bezdomovci na Hlavním nádraží, a tedy poblíž Lidového domu.

Působení KSČM na české politické scéně je nejen podle mého názoru v rozporu s Ústavou české republiky a měla by jim být odňata licence. Je to strana lpící na předlistopadových dogmatech, ve skrytu se tvářící jako demokratická, ale ve skutečnosti nedemokratická a propagující diktátorské režimy například na Kubě (viz vystoupení pana Exnera v jedné předvolební diskusi).

Zdá se mi, že naše společnost je na začátku krize. Ale je naděje, že volby toto změní. A proboha, nevolejte řediteli. Ten není schopen uhlídat ani sám sebe.

Vladimír Tůma