1.7.2024 | Svátek má Jaroslava


KLECOVÉ CHOVY: Totální selhání ministerstva

25.6.2024

Motto: Ambiciózní plány obchodních řetězců vymést z regálů vejce od nejméně „šťastných“ slepic mají trhlinu. Vajec z chovů, v nichž má drůbež komfortnější životní podmínky, nejspíš nebude v Česku dost.
Server Seznamzpravy.cz, Filip Horáček: Levná vejce přitáhnou davy

Každý den toho čtu hodně, ale takhle manipulativní článek jsem nečetl už dost dlouho. Dost mě zajímá, jak tohle mohlo projít přes editory . Závazky přestat prodávat klecová vejce od roku 2025 udělaly obchodní řetězce v roce 2018 v celé Evropě. Nejde tedy jen o českou záležitost, s touto změnou počítali producenti všude. A měli plných sedm let na postupnou přípravu.

Závazek obchodníků přestat příští rok prodávat vejce z klecových chovů platí a platit bude po celé Evropě. Ve většině ostatních zemí se na to dodavatelé už dávno připravili a už dnes je v zahraničí vajec z volných chovů dostatek.

Rozumné vlády producentům ve svých zemích pomohly různými dotacemi tak, aby zvládly přechod na klecové chovy nejpozději do letošního roku. V Česku ministerstvo zemědělství dotace vypisuje až k roku 2027. Logiku to žádnou nemá…

Ministerstvo zemědělství navíc české producenty vajec poškozuje vedle špatně načasovaných dotací i nesmyslným zákonem, který zakazuje veškerý chov v klecích. Většina evropských zemí takový zákon nemá. Do obchodů jde jen část vajec, zhruba polovina míří jako surovina do výroby potravin. A výrobci potravin žádné závazky o konci klecových vajec nemají. Takže v normálních zemích producenti přestaví jen zhruba půlku klecí pro dodávky do obchodů.

U nás ministerstvo zemědělství nutí zákonem přestavět úplně všechny chovy. Takže pro dodávky pro průmyslové zpracování budou čeští producenti od roku 2027 totálně nekonkurenceschopní. A pro dodávky do obchodů nebudou příští rok připraveni.

Na situaci s potenciální nedostupností českých vajec z podestýlky jsme opakovaně upozorňovali bývalého i současného pana ministra zemědělství, bohužel bez úspěchu. Když už nechtěli rušit nesmyslný zákon, mohli aspoň zrychlit podporu přestavby chovů do roku 2025.

Celá tahle situace je totálním selháním ministerstva zemědělství a typickou ukázkou toho, jak v Česku byrokracie vítězí nad zdravým rozumem. Je proto nejvyšší čas, aby ministerstvo přestalo poškozovat konkurenceschopnost českých zemědělců.

Zdroj: Twitter autora

Autor je prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu