6.5.2024 | Svátek má Radoslav


JUSTICE: Případ Rampula

27.2.2012

Jako příběh z televizního seriálu se může jevit dění kolem vrchního státního zástupce v Praze. Pokus o jeho odvolání byl soudem zamítnut, JUDr. Vlastimil Rampula se vrátil na úřad a zaútočil velmi ostře na svého předchůdce JUDr. Stanislava Mečla. Podle nejvyššího státního zástupce JUDr. Pavla Zemana tím Rampula ohrozil bezpečnostní akci. Rampula mu přes média vzkázal, že nemohl "nic prozradit, protože nic nevěděl".

Mezitím se v médiích čile spekuluje o tom, že se hraje o pozici ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Někteří poslanci ODS, jako například Marek Benda, těmto spekulacím nahrávají a zpochybňují kroky, které Pospíšil v případu Rampula udělal. Ministr Pospíšil nyní oznámil, že připravuje kasační stížnost proti rozhodnutí soudu o neplatnosti odvolání Rampuly. Nejvyšší státní zástupce tvrdí, že se objevily i další důvody k odvolání Rampuly s odkazem na vyšetřování kauzy MUS, tj. privatizace severočeských hnědouhelných dolů.

Co lze z tohoto varu usoudit? Odchod bývalé státní zástupkyně Renáty Vesecké z čela státních zástupců zdá se nic podstatného nevyřešil. Boj uvnitř nejvyšších pater státního zastupitelství čile pokračuje. Kromě toho se zdá, že je tento boj tak či onak ovlivňován soudní mocí. Nejde jen o Ústavní soud, který je velmi často používán jako "záchranná páka" opozicí, která prohraje hlasování ve sněmovně. Soudní moc je jakoby "přecitlivělá" na rozhodnutí politiků a každý podobný případ jako Rampuly posuzuje tak, jako by a priori šlo o ohrožení nezávislosti článku státní moci.

Jak vysvětloval nejvyšší státní zástupce Zeman, odvolání Rampuly byl první případ svého druhu, který skončil před správním soudem a které soud zamítl. Údajná nedostatečnost důvodů, kterou soud shledal, tak bude znovu na nejvyšším státním zastupitelství probrána a zřejmě ještě přibudou důvody další. Zcela jistě však tyto další kroky a další pokusy odvolat Rampulu znamenají de facto pokračování agónie fungování vrchního státního zastupitelství v Praze. S tím souvisejí personální vazby, když Rampula ihned po svém nástupu zrušil odvolání státního zástupce Libora Grygárka. Jestliže je nejvyšší státní zástupce přesvědčen o tom, že Rampula musí být z důvodu chybných procesních postupů v řadě kauz, které vrchní státní zastupitelství v Praze dozorovalo, odvolán, je tak nutné učinit ihned a naprosto profesionálně. Jinak zcela evidentně hrozí, že z důvodu faktického bezvládí na pražském vrchním státním zastupitelství se vyšetřování důležitých kauz dostane do slepé uličky. Zcela záměrně se nezabývám různými investigativními články v tisku o tom, jak Rampula konal či naopak nekonal. Důležité je dle mého názoru pouze to, zda byl dodržen či nedodržen zákon. Temnými či ještě temnějšími úmysly, o kterých spekuluje tisk a média obecně, se soud v daném případě zabývat zcela jistě nebude.