26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Zmatky, chaos a plané sliby

28.4.2021

Obchody prý v pondělí zřejmě neotevřou. podraz a výsměch všem živnostníkům?

Jinak se opravdu nedá nazvat fakt, že obchody zákazníkům s největší pravděpodobností za týden – tedy od 3.5.2021 - navzdory předchozím slibům sloužit nebudou. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera totiž k tomuto dni nejspíš nebude dosažena hranice sta případů koronaviru na 100 000 obyvatel týdně.

Otevřeny tak mají být pouze některé služby formou 1 zákazník x 1 provozovatel s povinným testováním.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR označil toto jednání za neférové a neslušné. Plně s tímto názorem souhlasím. Je to další dýka do zad všem poctivým podnikatelům, kteří již rok jen živoří. Kvůli nepředvídatelnosti a nevyzpytatelnosti vládních nápadů a řešení se navíc provozovny tisíců živnostníků uzavřely definitivně.

Opravdu nevím, jak je možné, že někomu již rok nedochází zcela zásadní fakta. Jak je možné, že běžní občané vidí, jak nelogická byla a jsou opatření v podobě uzavření malých obchodů, kam za den přijde sotva pár desítek lidí, zatímco ve velkých se při slevových akcích mačkají stovky až tisíce osob zcela legálně?

Neustále čteme informace o tom, jak padá naše ekonomika. Proč tedy konečně nezačneme dělat něco k tomu, aby na chaos a zmatek způsobený současnou vládou nedoplácely ve velkém i další generace? Jak dlouho ještě budeme muset poslouchat příkazy, které nemají se zdravým rozumem nic společného a jejichž neefektivita je do očí bijící? Vždyt každý den prohlubumeme rozpočtový deficit!

Lidé už mají naprosto zbytečných restrikcí dost – ať už se týkají školáků či například obchodu a služeb. Jsem si jistý, že podnikatelé budou vymáhat škody za nucené uzavření jejich provozoven. A nedivil bych se, kdyby v pondělí navzdory zákazu otevřeli.

Převzato z profilu.