26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Zatracenej virus!

16.5.2013

Viroza mívá rychlý nástup a člověk trpí. Známe to všichni a prakticky každý rok se s nějakým zatraceným virem setkáme. Kýcháme, kašleme, bolí nás hlava i klouby, občas se rtuť teploměru (EU jistě promine jeho použití v takto vypjatých případech, nepotřebuje totiž baterii) nechce zastavit ani na konci stupnice a člověk by nejradši vzal svoje tělo, smotal ho do pytle a nechal odnést do směsného odpadu. Řečeno s klasikem - "hnus, velebnosti!"

Ve čtvrtek 9. května při bušení do klábosnice jsem z televizoru zaslechl cosi o odemykání Svatováclavského pokladu a bušení přerušil. Taková věc se nevidí každý den! V průběhu ceremoniálu mi nemohla uniknout jistá indispozice presidenta republiky, ale dnes mi média věc vysvětlila. To jsem rád, protože to opravdu nevypadalo representativně. Podobně jako před 34 lety, kdy jsem v televizoru (bušení do klábosnice se tenkrát nekonalo, žádná nebyla...) sledoval pohřeb generála Ludvíka Svobody. Vojenský velitel té akce působil podobným dojmem jako stávající president, jen tehdejší ČTK zprávu o viroze nevydala, byla jiná doba a vše se tajilo.

Shodou okolností se toho pohřbu zúčastnil i jeden "Svobodův" voják od Dukly (pan J.D., těmi boji zřetelně na rukou poznamenaný), který byl tenkrát mým spolupracovníkem. Od něho jsem se později dozvěděl, že virus velitele napadl s největší pravděpodobností v Jelením příkopu, kde se Svobodovi vojáci před pohřbem neformálně sešli, aby na svého velitele zavzpomínali v soukromí před oficiální akcí.

Myslím, že hygienická služba by se na Hrad a jeho okolí měla zaměřit, ložisko viru najít, a následně zlikvidovat. Ve 21. století by vysocí státní činitelé neměli být na místě tak výsostně symbolickém ohrožováni na zdraví a ve způsobilosti k výkonu funkce. Doufám, že se to s dnešními vědeckými a technologickými možnostmi brzy podaří!

Autor je notorický cyklista