1.5.2024 | Svátek práce


GLOSA: Špatná zpráva

29.6.2012

Zdá se, že premiér "protikorupční" vlády se zalekl realizace vlastního programu a zařadil zpátečku. Můžeme jen spekulovat, zda pod tlakem kmotrů z vlastních řad nebo (pravděpodobněji) na základě hrozeb svého křišťálově čistého koaličního partnera.

Situace je o to absurdnější, že v minulosti, když korupční skandály stíhaly ostatní koaliční strany (včetně ODS), ta "jediná čistá" TOP 09 pokrytecky a štítivě vztyčovala ukazovák a přiživovala se na cizích problémech… dnes, kdy začalo téct i jim do bot, premiér nemešká a přispěchá na pomoc…

A můžeme jen spekulovat co bylo tím důvodem – hrozba pádu vlády (není žádným tajemstvím že TOPku řídí Kalousek prakticky monokraticky, takže případné vystoupení z vlády může lehce zařídit) nebo dokonce hrozba zveřejnění nějakých citlivých informací na někoho z ODS či trestní stíhání někoho z ODS? Těžko říct. Faktem však je, že premiér promarnil šanci dostat Kalouska pod kontrolu, když takto fatálně uhnul a obětoval nejpopulárnějšího ministra své vlády, navíc ještě svého spolustraníka. O lidském rozměru celé kauzy, kdy premiér bez jakéhokoliv varování oznámí ministrovi jeho odvolání až poté, co návrh schválí prezident, ani nemluvě…prostě podraz, pane Nečasi!

Politické náklady trapně odůvodněného odvolání ministra Pospíšila a případného zaříznutí vyšetřování korupčních kauz ponese nepochybně převážně Nečas, respektive celá ODS. Kalousek zatím bude, jak to už vícekrát udělal, jen v pozadí tahat za nitky a spoléhat, že lidé časem zase zapomenou. A možná, že za pár let založí nějakou jinou stranu, třeba TOP 14, za kterou bude znovu nominován na ministra financí nebo obrany (otázka je, co je pro Hávu a spol. výhodnější).

Takže poučení na závěr: Celá kauza ve skutečnosti jen odhalila, že v této zemi ve skutečnosti vládne Kalousek. A to je opravdu, ale opravdu špatná zpráva!

Jan Petr