3.5.2024 | Svátek má Alexej


GLOSA: Rusnok, Babiš, Okamura

18.10.2013

Nejpopulárnější politici podle STEM...

Ta popularita! Copak u popových hvězd a hvězdiček, dejme tomu. Vždyť jim jde o peníze! Ale u politiků? I tady jde o peníze, a dokonce o takové, o kterých se ani Karlu Gottovi nesnilo. Jeho chyba, měl jít do boje o Hrad a nebyl by bez šancí.

To, že na prvním místě v žebříčku popularity trůní Jiří Rusnok, je jakýmsi deja vu . Na výsluní popularity se již hřáli i dřívější premiéři "úřednických vlád", tj. Josef Tošovský a Jan Fischer. Národ oceňuje, že naši úředničtí premiéři vlastně nic "špatného" nechtějí. Oni se totiž pohříchu jen tak vezou na vlně, která je vyšvihla do nejvyšších pater politiky. A mají i trochu toho "pokakanýho" štěstíčka. Statistici evidují, že Česko hospodaří na konci září s nejnižším deficitem od roku 2008. A příčina? Ačkoliv všichni "chytráci" věděli, že zvýšením sazby DPH o jeden procentní bod se více DPH nevybere, ono se vybralo, a to hodně. To nejzajímavější ale přijde. Současný deficit k 30. září je tedy asi 40 mld. Kč a na konci roku se plánoval deficit řádově 100 mld. Kč. Rusnokův kabinet už ostatně naplánoval, že rozpočtu pustí žilou. Prostě, nemějte našeho premiéra rádi, když si počíná tak skvěle. Má i čas potěšit i své blízké rodinné příslušníky.

Do vrcholových partií žebříčku popularity se mezi proslavené a známé populisty z ČSSD, tj. pány Haška, Sobotku a Zaorálka, doslova "probili" populisté neméně zdatní, a to pánové Babiš a Okamura. Jejich raketový vzestup je bezesporu dán tím, že slibují i to, na co si vůdci ČSSD netroufají. Má to vcelku logickou příčinu. Pánové z ČSSD si uvědomují, že by je mohla potkat vládní odpovědnost v případě šťastných shod okolností ve volbách, a tak je v jejich slibovacím rozletu drží na uzdě představa toho, že by pak museli své sliby dokonce i plnit. To Andrej Babiš a Tomio Okamura se s takovou maličkostí jako neslibovat nemožné neobtěžují. Oni jsou ochotni slíbit úplně všechno. Babiš dokonce na jednom webu inzeruje, že nám "v jedné minutě" ukáže, jak zatočí s korupcí. Pane Babiši, ani tu minutu svého času jsem nebyl ochoten do vaší propagandy investovat.

Nakonec si tedy položme otázku, zda žebříček popularity nasvědčuje tomu, jak dopadnou předčasné volby. Pokud by nám totiž po volbách měli skutečně vládnout ti nejzdatnější populisté, žádná výhra by to nebyla. Buď by skutečně chtěli své nesmyslné sliby realizovat, a pak by to byl skutečně "velký problém", nebo by se vymlouvali na to, že "po seznámení s realitou" musejí své sliby korigovat. Pak by je ti, co je dnes vynášejí do nebes, rychle zatratili. Mimochodem, kde se nachází na žebříčku popularity kdysi tak populární Pavel Bém? Nikde jsem ho nenašel.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz