26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Rath je rok za mřížemi

18.5.2013

Sto pět svědků a desítky tisíc stran spisu, to vše má představovat dostatečné důkazy pro potrestání jedenácti lidí, kteří čelí obvinění z korupce a manipulace s veřejnými zakázkami. Patří mezi ně i bývalý středočeský hejtman David Rath. Přesně před rokem byl chycen přímo při činu. Konkrétně v momentu, kdy si nesl v krabici od vína několik milionů korun. Mělo jít o úplatek související s opravou zámku v Buštěhradu.

Velké množství shromážděných důkazů nedává Rathovi příliš velkou naději, aby unikl trestu v podobě několikaletého pobytu za mřížemi. Pokud k tomu skutečně dojde, může se utěšovat tím, že si z něj už odseděl jeden rok. Od svého zadržení 14. května 2012 se totiž nedostal na svobodu. Ven z vazební věznice se podíval pouze v momentu, kdy putoval do Poslanecké sněmovny či k soudu, případně když se z litoměřického vězení přesouval do Prahy - Ruzyně. Státní zástupce opakovaně úspěšně obhájil, proč by měl bývalý čelný představitel sociální demokracie zůstat i nadále za mřížemi.

Patrně to příliš nevadí některým jeho bývalým stranickým kolegům. Z útržků pořízených odposlechů totiž může člověk nabýt dojem, že část zpronevěřených peněz mohla být využita na financování předvolební kampaně sociální demokracie. Na veřejnosti se však neobjevily žádné nezpochybnitelné důkazy, že by tomu tak bylo. Zároveň není známo, že by případné nelegální financování prověřovala policie v součinnosti se státním zastupitelstvím.

V momentu, kdy by se Rath ocitl na svobodě, by na toto téma čelil řadě dotazů. Což by samo o sobě mohlo být pro některé sociální demokraty nepříjemné.

Přesto to není důvod pro to, aby byl bývalý středočeský hejtman dále držen ve vězení. V něm setrvává kvůli tomu, že soudce je přesvědčen o tom, že by mohl zmizet v zahraničí. Zároveň není celá kauza uměle protahována. Vzhledem k jejímu rozsahu lze dát za pravdu státnímu zástupci, že vše zatím probíhá hladce. Což vypovídá o kvalitní práci vyšetřovatelů i státního zástupce.

Obžaloba se z velké části opírá o odposlechy a nahrávky, které dokumentují trestnou činnost. Zároveň se policii podařilo získat mezi obviněnými, spolupracovnici. Ta pomohla vyšetřovatelům objasnit systém manipulování se zakázkami, roli jednotlivých aktérů v něm a rovněž způsob korumpování. V případě Davida Ratha má obžaloba ještě jeden poměrně silný trumf. Tím je chycení přímo při činu.

Rathovi právníci se pochopitelně snaží verzi obžaloby zpochybnit ve prospěch svého klienta. Kdo nakonec bude úspěšnější, to se ukáže až při vynesení rozsudku.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus