26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Profantovo břímě

12.8.2021

„Bílí páprdové“ zasedají ve sněmovně už 160 let

Rozmáhá se nám tu jeden nešvar – nešvar ideologického nálepkování. Je intelektuálně laciné nálepkovat někoho, kdo se jen zmíní, že diskriminace je cosi špatného, za neomarxistu. Nebo někoho, kdo se jen zmíní, že ilegální migrace přináší rizika, za fašistu. Ale co když dotyční svými výroky sami nálepku potvrzují? Pak je za to pochvalme. Jako když šéfredaktor novin Die Welt pochválil zelenou kandidátku na kancléřku Annalenu Baerbockovou: německým Zeleným se dává nálepka „strany zdražování a zákazů“. Takže když Baerbocková sama říká, co všechno se musí zdražit, pochvalme ji za férový a transparentní přístup. U nás si podobnou pochvalu zaslouží pirátský poslanec Ondřej Profant.

Piráti jsou nálepkováni za „neomarxisty“, což bývá laciné. Že si někdo lebedí v digitálním světě progresivismu, z něj ještě nedělá neomarxistu. Ale když si pustí ústa na špacír, může to vyznít jinak. Poslanec Ondřej Profant, píše web Novinky, vystoupil v debatě v rámci festivalu Prague Pride. A na otázku, proč drhne schvalování zákona o manželství pro všechny, řekl: „Sněmovna je plná konzervativních bílých páprdů a velká část inklinuje k fašismu.“

Že se najde pár poslanců inklinujících k fašismu, není novinka. Ale má-li být sněmovna „plná konzervativních bílých páprdů“, vypovídá to více o Profantovi než o sněmovně. Volený sněm máme 160 let a „bílí páprdové“ v něm převládají po celý čas. Odráží přece hlasy obyvatel. Pokud se to někomu nelíbí, dává tím najevo, že více než demokratických voleb si cení třeba kvótami řízené rozmanitosti. Proto si zaslouží pochvalu. Vždyť dělá, co může, aby se nálepka „neomarxismu“ šířila.

Pokrokáři si oškliví heslo „břemeno bílého muže“, je pro ně symbolem kolonialismu. Proč tedy netleskají, když se „bílí páprdové“ stahují z Afghánistánu? Proč tu zemi nenechat její etnické, jazykové a náboženské rozmanitosti? Toto vysvětlit je zase břemeno současných progresivistů, pohříchu z velké většiny bílých tak jako poslanec Profant.

LN, 10.8.2021