4.5.2024 | Svátek má Květoslav


GLOSA: Politická chobotnice

3.9.2010

Snaha Alexandra Vondry zatočit v resortu obrany jak s korupcí, tak s korupčníky působí věrohodně. Sympatické je už jen to, že odmítl za nabízené náměstky ty, co se v minulosti na ministerstvu tak bohorovně pohybovali. Přesto není zdaleka jisté, zda svůj boj s nenasytnou chobotnicí vyhraje. Aktuální minometná kauza je totiž toliko jedním z mnoha jejích chapadel. A zatímco světlo světa spatřují stále nové skutečnosti, my si můžeme provést jakousi politickou inventuru.

Ústřední aktér žhavé aféry, dnes již bývalý náměstek Jaroslav Kopřiva, není žádné béčko. Coby protřelý lidovec byl kdysi zmiňován mezi případnými zájemci o předsednictví v KDU-ČSL. V roce 2001 se dokonce ucházel o post lídra tehdejší Čtyřkoalice. Potom se Kopřiva vrátil do zákulisí a vzorně pracoval pro stát, svoji stranu a možná trochu i pro sebe. Nyní doplatil na investigativní nadání Mladé fronty Dnes. To takový Pavel Severa má větší štěstí. Kopřiva sice na nahrávkách říká, že je s jeho pravděpodobným následníkem Severou domluveno, že převezme celou zakázku, to ale Severa popírá a důkaz proti němu schází. A tak se dál těší důvěře faktického šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, který - poté, co se mu nepodařilo Severu upíchnout na židli Vondrova zástupce – míní ze svého letitého lidoveckého druha učinit generálního sekretáře topky*). Podobnou loajalitu projevil i vůči Martinu Bartákovi. Pro toho se naopak našla náměstkovská sesle na financích. Pro pořádek připomeňme, že všichni jmenovaní pánové si funkci náměstka ministra obrany vyzkoušeli – Jaroslav Kopřiva v letech 2003-2010, Martin Barták v letech 2006-2009, Pavel Severa v období 2002-2003 a Miroslav Kalousek byl náměstkem pro rozpočet a akvizice v letech 1993-1997. Podle Alexandra Vondry byl právě v devadesátých letech onen systém připomínající chobotnici nastaven. Neméně zajímavé je, jak náměstci ve výslužbě drží pohromadě. Pouze Kopřiva teď z klubu vypadl.

Vondrova role není dvakrát záviděníhodná. Ovšem určitě by se tak sebevědomě nechoval, kdyby neměl podporu premiéra Nečase. Tomu navíc nechybí politický instinkt a dobře ví, že špína, která vyplouvá v resortu obrany na hladinu, se může občanským demokratům v partajním zápase s převlečenými lidovci v konkurenční TOP 09 výborně hodit.

Psáno pro ČRo1

*) Poznámka redakce: Severa požádal Kalouska a Schwarzenberga, aby jeho jmenování gen. sekretářem TOP 09 odložili, než bude celá záležitost vysvětlena.