4.5.2024 | Svátek má Květoslav


GLOSA: Poddaný musí strpět rozmary šlechty

20.8.2011

To alespoň vyplývá z výroků představitelů TOP 09

Současná vládní krize, vyvolaná faktickým lídrem TOP 09 Miroslavem Kalouskem, jasně odhalila hlavní rozdíl mezi ODS a právě TOP 09. Zatímco ODS je strana především občanská a demokratická, TOP 09 se chová jako elitářský spolek nedotknutelných.

Podstatou celé situace je vyjádření Karla Schwarzenberga pro noviny, kdy řekl, že Ladislav Bátora se na ministerstvo hodí jako pazdeří k jisté části těla. Paralelně s tím označil Miroslav Kalousek Ladislava Bátoru za starého fašouna. Na svém privátním facebookovém profilu pak Bátora zveřejnil odkaz na Schwarzenbergův rozhovor s komentářem: chudáček starej, to se mu to bezostyšně prská, když ví, že ho nejméně ze tří důvodů nemůžu vyzvat na souboj.

To jsou holá fakta, bez balastu mediálních komentářů a interpretací.

Kalousek a jeho ministři následně odešli z vlády s tím, že se nevrátí do Bátorova odvolání, protože prý Schwarzenberga urazil.

Narazili na sebe tři hulváti. Je jedno, kdo z nich je větší, ale není jedno, že oba lídři TOPky s urážkami začali. A to na rozdíl od Bátory veřejně. Když Bátora reagoval (a upozorňuji pro zajímavost, že obě strany použily přídomek starý), chtějí jej protivníci potrestat vyhazovem z práce.

Typické pro sebestředné elitáře. Buď ale máme společnost se stejnými občanskými právy pro všechny, to znamená, že občan Schwarzenberg a občan Kalousek mohou urážet občana Bátoru a občan Bátora se může bránit, anebo ji nemáme. V druhém případě kníže Schwarzenberg a faktický vůdce TOP 09 Kalousek mohou urážet poddaného Bátoru a ten musí panstvu mlčky přidržet, dokud je to nepřestane bavit, jinak je potrestán ztrátou zaměstnání.

ODS chce společnost prvního typu s navzájem rovnými občany, TOP 09 zjevně společnost druhého typu se šlechtou, vládnoucí kastou elit a bezbrannými poddanými.

Dobrá, alespoň tedy víme, na čem s touhle partičkou kolem nedotknutelného knížete a bývalého lidovce jsme.

Autor je člen ODS

Petros Martakidis