4.5.2024 | Svátek má Květoslav


GLOSA: Odboj starostů

10.1.2013

Další švejkovina české politiky

Do volby nového prezidenta, tentokrát poprvé přímou volbou, vtrhla politická vichřice jménem prezidentská amnestie. Kdekdo z politiků či rádoby politiků se cítí povinen vystoupit a ostře se proti ní vymezit. Skupina senátorů "napříč politickým spektrem", což bude zřejmě velmi vybraná společnost, se chystá dokonce podat ústavní stížnost a žádat zrušení části prezidentské amnestie. Jediní, kteří avizovali, že se této vzdoroakce nezúčastní, jsou senátoři za ODS.

Mezitím se ukazuje, že výklad rozsahu amnestie, která údajně zbaví trestního stíhání veškeré případy hospodářské kriminality táhnoucí se více než osm let, zdaleka není tak jednoznačný, jak média tvrdí. Podle posledních informací bylo zatím na základě prezidentské amnestie zastaveno stíhání manažerů zkrachovalé Unionbanky. Velmi se rozpitvává, zda se snižuje šance postižených hospodářskou kriminalitou na náhradu škody. Pouze hlasy jakoby na poušti říkají, že v naprosté většině případů není co vracet, protože nic není. Šance na odškodnění tak je a byla mizivá i v případech trestně právní odpovědnosti obžalovaných či souzených.

Vrcholem nevkusu a trapnosti je však postoj starostů a ředitelů škol, který vznikl na Moravě. Z úředních míst jsou snímány obrazy českého prezidenta "na protest" proti vyhlášení amnestie. Jistý moravský starosta sundal obraz prezidenta a pověsil místo něj fotku místní kapličky. Podle logiky pana starosty (mimochodem za vládní hnutí podporující TOP 09 - STAN) jde o "legitimní" protest, ke kterému se přidávají "spontánně" další starostové a ředitelé škol. Pokud by snad chtěl jeho příkladu následovat starosta za KSČM, copak by si pověsil místo Klause, že by rudou vlajku?

Komentář mluvčího prezidenta Radima Ochvata v ČT24 byl také velmi srozumitelný. Zcela s ním souhlasím, že jde o pokleslý politický postoj ne nevýznamné části samosprávy, do kterého jsou mimo jiné vtaženy i děti školou povinné. Oč čestnější by bylo, kdyby se ředitelé škol postavili před své žáky a sdělili jim svůj názor na amnestii a nechali obraz prezidenta viset tam, kde je. To by ale nebylo zřejmě dost "radikální" a ostentativní. Takové akce by média nezaznamenala a těmto lidem jde právě o veřejnou publicitu.

Legendární hospodský Palivec sundal obraz císaře pána, protože na něj "sraly mouchy" a chtěl majestát císaře té pohromy ušetřit. Odboj starostů se velmi podobá švejkovskému způsobu nazírání světa, který má přece jenom v naší politice větší vliv, než by si někdo mohl myslet. Nesouhlasím s tím, že si za to Klaus "může sám". Pravdou je, že si za to můžeme sami. Pokud si totiž demokracii pleteme s anarchií, nelze ani nic jiného očekávat.