4.5.2024 | Svátek má Květoslav


GLOSA: Mně se chce něco říct! A já to řeknu!

25.6.2010

(Vzpomenete si, odkud ta slova znáte?) Tedy - před časem jsem zde psal, co bych chtěl a nechtěl od státu. A jak tak sleduji zprávičky o jednáních tvořící se koalice, zachtělo se mi znovu mluvit do věcí veřejných. Do těch s malým i velkým v. Budu jako obvykle velmi stručný.

Považuji za nutné připomenout všem budoucím vládcům, že stát, který musí šetřit, by měl přednostně přestat žvanit do věcí, do nichž mu fakticky nic není. A zrušit nesmyslné úřady a instituce, jež "řídí a regulují" kdeco, co ovšem umí docela dobře běžet samo, bez zbytečných, drahých a rušivých zásahů státu. Tohle je krok naprosto nezbytný a zásadní. Sem patří samozřejmě i dotování různých nestátních a údajně neziskových organizací a spolků, jež si za peníze daňových poplatníků osobují právo ovlivňovat např. výstavbu dálnic, energetických zdrojů a sítí - často zcela proti zájmům těch, kteří to platí. Je to opravdu široké téma. Obávám se ale, že bez vystoupení z EU to není možné v ČR radikálně řešit.

Pravicové i "pravicové" strany léta hlásají co nejútlejší stát. a jedním z prvních, kdo tuto obecně pravdivou tezi hlásal, byl nynější pan prezident. Bohužel, pod tlakem volebních výsledků a politické reality za posledních dvacet let nikdo nikdy neučinil viditelné kroky k zeštíhlení státu. Naopak, stát tiše a nenápadně (a zhoubně) bujel - a opět to řeknu, někdy i díky sebevražednému chování EU.

Opravdu, pánové budoucí ministři, případné zvýšení daní k řešení momentálního problému je stravitelné, pokud je dočasným doplňkem zásadních věcných řešení. Všechno ostatní pusťte z hlavy.