26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Místo strachu respekt

2.11.2020

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný se představil po jmenování a zaujal například tím, že nechce „přitvrzovat“ a že covid vyžaduje respekt, nikoliv strach.

Nového ministra zdravotnictví Jana Blatného v Lánech jmenoval prezident Miloš Zeman. Podle Blatného musíme změnit vnímání celé situace a náladu ve společnosti. „Strach nás paralyzuje a rozděluje,“ řekl poté, co ho premiér Andrej Babiš uvedl do úřadu. „Covid je závažná nemoc, ale není jediná,“ zdůraznil. Není podle něj nyní třeba zásadně zpřísňovat přijatá opatření proti šíření koronaviru, jestliže se budou dodržovat. „Z mých úst neuslyšíte slovo přitvrdit, to není hezké slovo,“ řekl Blatný. Vše podle něj bude záviset na vyhodnocení konkrétních dat, která budou sdílená a všem srozumitelná.

Výše uvedené jsou sice jen slova, ale přesto mně osobně dávají jistou naději, že se úřadu ministra zdravotnictví, v současné době nejexponovanější ministerské funkce, ujímá člověk s velmi akceptovatelnými názory. Nicméně slova jsou jen slova, uvidíme, jaké po nich budou následovat činy. Velmi sympatická byla i odpověď na otázku, zda v pátek bude oznámen návrat dětí do školy dle původního rozhodnutí Romana Prymuly. Blatný řekl, že pokud by v pátek něco narychlo potvrdil a v pondělí to musel vzít zpět, důvěru by okamžitě ztratil. Přesně to se stalo jeho předchůdci.

Na Blatného vytáhla média jeho odmítavý postoj k návštěvám rodičů u dětí v nemocnici během jarní fáze epidemie. Práva rodičů své děti v nemocnicích navštěvovat jsou nezcizitelná. Nicméně, Blatný léčí hemofiliky a převážila u něho obava z toho, že by rodiče mohli své děti nakazit a jejich zdravotnímu stavu by to zcela jistě neprospělo, Řešil klasický případ otázky menšího zla.

Média dále řeší, zda virus covid je chřipka. „Je to vážný virus typu chřipky a na tom se nic nemění,“ prohlásil Blatný, když byl dotazován na svá starší slova o covid-19, kdy přirovnával toto onemocnění k silnější chřipce.

Blatný zcela jistě nemá ani hodinu na „hájení“ po převzetí úřadu. Dle mého soudu rozhodnou v jeho prospěch či neprospěch faktické činy. Po hlubokém zklamání z bývalého ministra, který selhal v podzimní fázi prakticky úplně ve všem, však má Blatný mé obrovské sympatie. Přeji mu, aby se mu dařilo vytvořit v naší společnosti klima, které si předsevzal – místo strachu respekt.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz