19.3.2024 | Svátek má Josef


GLOSA: Mediální přestřelka ministrů je varováním

15.1.2022

Nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se na tiskové konferenci opřel do svého předchůdce Karla Havlíčka, když o něm řekl, že nikdy nebyl na Energetickém a regulačním úřadu. Nakonec se mu za tato slova omluvil. Zdánlivě nicotná mediální přestřelka ale ukázala vážný problém.

„Tvrzení, které padlo na Vaší dnešní TK, že jsem nikdy nebyl na ERÚ se nezakládá na pravdě. Tak třeba zde je moje tiskovka z ERÚ, která proběhla po několikahodinovém jednání na ERÚ k tématu snížení záloh DPI, a to 2/11/2021,“ napsal na Twitteru v reakci na Síkelova slova Havlíček.

Síkelova reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Omlouvám se tímto panu poslanci Havlíčkovi. Vycházel jsem z informací, které jsem dostal od svých spolupracovníků na ministerstvu. A vzhledem tomu, jak daleko nechalo ERÚ spolu s ním energetickou krizi zajít, jsem jim i věřil. Příště si tyto informace lépe prověřím,“ ustoupil Síkela.

Mohli bychom to považovat za obyčejné politické šťouchance mezi politickými protivníky. Kdyby ovšem nešlo o dva po sobě úřadující ministry a především o velmi vážnou věc.

Myslím, že ať už lidé volili kohokoli, předpokládají, že si nastupující ministr od svého předchůdce ministerstvo řádně přebere a zároveň s ním také probere alespoň nejzásadnější problémy, aktuální projekty apod. Dvojnásob by to mělo platit u energetiky, která je nepochybně jedním z těch vůbec nejpalčivějších témat. Milion zákazníků, kteří v posledních měsících přišli o své dodavatele energií, by o tom nepochybně vyprávělo hodně nahlas.

Síkelova slova ale svědčí o tom, že si s Havlíčkem maximálně zdvořilostně potřásl rukou. A to je obrovská chyba, ať už ji způsobil nový, či starý ministr. Jozef Síkela totiž nemá šanci na žádných sto dnů hájení, ale musí doslova od první minuty hasit požáry, ať už jde o drahé energie či návrh taxonomie Evropské komise. To se ale dělá těžko, když mu chybí i základní informace.

Nezbývá než doufat, že šlo pouze výjimku, kterou spravila twitterová omluva.

Převzato z webu iUhli.cz