19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

GLOSA: Mediální přestřelka ministrů je varováním

Nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se na tiskové konferenci opřel do svého předchůdce Karla Havlíčka, když o něm řekl, že nikdy nebyl na Energetickém a regulačním úřadu. Nakonec se mu za tato slova omluvil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Kocourek 15.1.2022 15:06

Hlavně by měl vyhodit své spolupracovníky na ministerstvu, kteří mu nepravdivou informaci poskytli.

Podrazí jej i podruhé.

P. Adámek 15.1.2022 14:09

Nepamatuji, že by kdy nový ministr se starým ministrem věnovali několik dní dělnému předání agendy. Nemyslím, že by současná situace na MPO byla nějaká výjimka.

V. Wagenknecht 15.1.2022 17:18

Konkrétně, které nové a staré ministry si pamatujete, kteří předávali agendu "mezi dveřmi"?

J. Prikner 15.1.2022 12:24

Další ministr mimo. Jsem zvědav, jak rychle bude řešit energetickou krizi a výstavbu nových JE.

P. Sura 15.1.2022 11:47

" ..... Milion zákazníků, kteří v posledních měsících přišli o své dodavatele energií, by o tom nepochybně vyprávělo hodně nahlas. ...." No oni si ale naběhli sami a je to pořád tatáž chyba. Nechat se oblbnout slibem vysokého výnosu (úspory) a nestarat se, jakým postupem k němu slibovač dojde.

F. Kusák 15.1.2022 12:59

Víte, mně se líbí pane Suro, když mluvíte o něčem, čemu opravdu nerozumíte. A protože říkáte nesmysly, nemá ani cenu Vám je nějak vyvracet. Zmínil jsem se o problémech "pádu" BE a dalších dodavatelů mnohokrát a nemíním je opakovat. Ve Vašem případě jen držím palce, abyste nedopadl ještě hůře. Ona se totiž neřeší podstata energetické krize, ale hledají se zástupné problémy. O fungování energetické burzy nevíte vůbec nic, ale urážíte mnoho lidí a firem, které po mnoho let byli zákazníky BE. A aby bylo jasno, plyn neodebírám a zákazníkem BE jsem nikdy nebyl.

P. Sura 15.1.2022 20:55

Nebuďte takový morous, Mistře ! Tak jednak vím, jak nákupy energií na burze fungují, a jednat To, že si myslím, že každý je svého štěstí strůjce můžete sice rozporovat, ale mně je to jedno.

To, že se neřeší podstata energetické krize je nad Slunce jasnější a nemám problém s Vámi souhlasit. Ale nenavážejte se do ostatních jen proto, že napíšou názor, který se Vám nehodí do krámu.

To, že lidé (odběratelé) se stali zákazníky BE bylo jejich svobodné rozhodnutí, k němuž došli "po zralé úvaze" - kolik na tom ušetří proti tomu, kolik zaplatí např. PRE. A že BE nemá při svém podnikání vůbec žádné provozní rezervy, protože funguje 100% "SMART" nikoho z nich netrápilo. A pokud jim teď BE vrátí jejich předplacené zálohy, zhostí se svého pádu bez ztráty kytičky, protože celý systém ani jinak fungovat a tedy i dopadnout nemohl.

Mějte se moc hezky.

F. Kusák 16.1.2022 12:58

Jestli je tu někdo za "mistra", tak já to rozhodně nejsem, už proto, že vnímám problém mnoha lidí, kteří se dostali do složité situace, protože jim nedošlo, jaké asociální podmínky jsou na trhu s energiemi. A Vy jste zaměstnancem ČEZ nebo Innogy nebo dokonce akcionářem?

P. Sura 16.1.2022 13:40

Ne pane Kusáku. Ani jedno z toho. Nikdy jsem neměl tolik zbytečných peněz, abych musel hledat někoho, kdo mi je dokáže rozumně investovat (nebo to aspoň slibovat). To, že s postiženými soucítíte Vás šlechtí, já už jsem z toho v některých případech vyrostl. Například (abychom příliš neodbíhali od tématu) když si turista pokusí vyměnit valuty s vexlákem místo ve směnárně tak v průjezdu a on ho okrade a zdrhne. 30 let jsem soukromě podnikal a s lidovým "šetřením" jsem se setkával velmi často, tak o tom vím své. :-P

V. Wagenknecht 15.1.2022 11:04

Ministři a předseda nové vlády a i další vládní a parlamentní funkcionáři "koalice koalic" jsou prostě opilí mocí a nabyli dojmu, že si můžou teď všecko dovolit a nikdo na ně nemůže.

L. Beneš 15.1.2022 11:24

Dokazují to každý den a každou svou větou.

R. Polášek 16.1.2022 6:15

R^R^

J. Vlk 15.1.2022 10:34

Pan Sikela zřejmě netuší kam se dostal a co s nastalou situací. Váhají i další "opory" energetiky a tak nějak doufají, že se to přežene a uklidní. Za hranicemi čekají byznysmeni, jak si sáhnout na státní peníze na výstavbu jednoho bloku EDU s výhledem do r2040. Docela tristní situace.

P. Pepax 15.1.2022 11:19

Souhlas, je to zoufalé, žáden posun, rozum dostává na frak.

J. Nevrkla 15.1.2022 9:48

Nemohu uvěřit, že by nějaký energeticky požár nový ministr uhasil, nic tomu nenasvědčuje. Zaregistroval jsem jenom pomoc nejchudším z peněz bohatších. To dokáže každý vul.

F. Navrátil 15.1.2022 9:37

Parta amatérů z Pětikolky se sešla ve vládě s odpovědností kibiců u mariáše.

J. Vlček 15.1.2022 8:42

Kéž by nová vláda disponovala tak schopnými ministry jako byl ministr Havlíček. Mohla by si gratulovat. ;-)

T. Kubín 15.1.2022 7:32

Síkela je tlučhuba a o energetice neví víc, než žák základní školy.

S. Sedlák 15.1.2022 1:36

Síkela se omluvil za nepřesný výrok, ovšem stavět na faktu, že o ERÚ se ministr dozvěděl až když byl dům po základy v plamenech je poněkud trapné. To nejpodstatnější je to, že Havlíček si hrál na dvojministra a nestíhal ani toho jednoho.

I. Mentlík 15.1.2022 7:33

K tomu, že Havlíček nestíhal ani jedno ministrování, máte snad důkazy Vy, já o tom nic nevím. Za důležitější považuji skutečnost, že členové nové vlády přebírali úřady při přesvědčení, že "lautr" všechno, co udělala Babišova vláda, bylo špatně. O tom nás dosavadní opozice a většina medií přesvědčovala až násilnými metodami přes čtyři roky. Že jediní, kteří to umí, jsou oni. To by naštvalo každého. Když chci od někoho cokoliv v pořádku převzít, nemohu mu předtím nadávat nebo ho pomlouvat. K takovému přístupu nepotřebuji aspirovat na ministra. Netuším, jak se noví ministři připravovali na převzetí moci. Duševně zdravý člověk by do takové funkce nelezl, o které ví málo nebo nic. Teď už jim (mnohým) nezbývá, než své neznalosti a přešlapy na minulou vládu svádět. Otázkou je, jak dlouho jim to vydrží, nikoliv, že lidem to nic dobrého nepřinese.

L. Beneš 15.1.2022 11:32

Noví ministři se dokážou pouze slovně distancovat od toho, co dělali jim předcházející ministři a potažmo i celá minulá vláda a dehonestovat ji. Např. dnes ráno jsem opět zaslechl v TV, jak byl citován nový ministr zdravotnictví Volek, že za jeho působení nebudou umírat lidé jako za minulé vlády.

V. Novak 15.1.2022 9:35

Síkela se omluvil za lživý výrok, ne nepřesný.

A co měl podle vás ministr na ERÚ dělat? ERÚ je orgán státní správy na úrovni ministerstva a není podřízen ministrovi. Má hlídat férovost soutěžních podmínek - nereguluje politiku jednotlivých dodavatelů. Nemá ani chránit spotřebitele před jejich vlastní hloupostí.