26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Kurňa, je tady vůbec někdo, kdo neopisuje?

19.7.2018

Lovec plagiátorů Jan Mach odhalil, že krátce jmenovaný ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál při své diplomové práci radostně opisoval. Takže ministr rezignoval. Pravda, již název té práce „Mládež a volný čas“, kterou měl v potu tváře vyprodukovat v jakýchsi mezioborových studiích, ukazuje, jaké hovadiny mohou být tématy diplomových prací. Ale opisovat diplomové práce je trapnost nejvyšší, ať je obor třeba i blbý, a je možné, že na Univerzitě Tomáše Bati může s takovými tématy vystudovat klidně šimpanz nebo medvěd, který by při mezioborovém studiu mohl obhájit diplomovou práci s názvem „Význam medvěda brtníka při plenění včelínů“. Doporučil bych také téma například „Přínos kokotů pro fungování evropských fondů“ anebo „Je základní inteligence jedince vůbec nutná pro vystudování vysoké školy humanitního zaměření?“

Jakýsi běs způsobil, že pro každou, i tu nejstupidnější funkci v úřednickém aparátu či u policie se vyžaduje vysokoškolské vzdělání. A protože je vcelku známo, že zhruba jen 10 % běžné populace je na tom tak, že může bez větších obtíží vystudovat vysokou školu hodnou toho jména, a zhruba dalších 10 % s opravdu značným nasazením a odřenými zády, tak bylo nutno vytvořit co nejvíce vysokých škol s co nejvíce pitomými obory, aby se této nesmyslné poptávce po „prostudovanosti populace“ vyhovělo a my dohonili a předhonili v tomto směru zcela zpitomělý Západ. Povedlo se. A to ještě musejí studenti kulturologie, rekreologie, genderových a jiných nablbaných studií opisovat, aby dali do kupy pár desítek stránek slintů, kterým se v době předplyšové mohly úrovní a významem rovnat jen diplomové práce na Vysoké škole politické ÚV KSČ ve Vokovicích. A to kdoví jestli.

Já jsem pro, aby se to vzalo hlava nehlava a systémem vyhledávání plagiátů se prohnal každý, kdo v posledních 25 letech v politice byl anebo je, a to na všech úrovních - od hejtmanů a jejich zástupců nahoru. Pak nechť je sestavena hitparáda holomků, co neumí bez opisování popsat formát A4 a když opisují, tak i s chybami. Kritériem by bylo procento opsaného textu a odkazů. Asi bychom se divili, ale aspoň bychom se mohli radostně utvrdit v tom, že polistopadový vývoj je prostě fajn a výsledky se dostavují.

A takhle my tady žijeme.