3.5.2024 | Svátek má Alexej


GLOSA: Klaus či Švejnar? Nebe a dudy

7.2.2008

Odlišné osobnosti, které spojuje ekonomická odbornost, přitom rozděluje filosofické nazírání na svět. Pohled zvenčí na českou politickou scénu, jako přidaná hodnota pro nové obsazení postu prezidenta republiky, by byl vítán.

Změna na nejvyšším ústavním postu je příležitostí ke kvalitativnímu posunu ve všech patrech české politiky. Po dvaceti letech by se postupně uzavírala postsametová doba a současně vznikl prostor pro nové cesty.

Je na čase, abychom se jako součást moderní Evropy více exponovali pro nový celek, Evropskou unii, a nejenom počítali, kolik z tohoto celku urveme. Naším úkolem nemůže být pouze jednostranný finanční prospěch, dle kupeckých počtů má dáti, dal, ale především vzájemné obohacování kulturně disponovaného národa v centru Evropy s dalšími zeměmi podobné historické sounáležitosti.

Tedy vybředávat ze sobectví a malosti v nás pěstované a vnucované totalitními režimy a přicházet iniciativně s vlastní kvalitou a mnohdy dřímajícím umem k novému uplatnění.

Političtí vůdcové by měli našim lidem umožňovat pootevírat svět příležitostí.

S novou dynamikou se generační obměna nevyhne parlamentu, potažmo nižším podlažím české politiky. Do veřejného života vstoupí noví lidé, minimálně stejně hodnotní, s novou energií a vizemi.

To vše přináší volba Jana Švejnara prezidentem republiky.

Jaroslav Šula