29.3.2024 | Svátek má Taťána


GLOSA: Jak se dalo čekat...

22.10.2007

Nezískali jsme "prestižní" místo v Radě bezpečnosti. Moc jsme se snažili, moc jsme chtěli. Pak jsme to vzdali. Zlý všeználek Klaus nám to zkazil. Aspoň tak se to snaží některá média a komentátoři prezentovat.

První dvě kola hlasování nebyla zase tak špatná, na Chorvatsko jsme neztráceli moc. Naši diplomaté pak stáhli kandidaturu, zřejmě v očekávání dalšího propadu. To zní logicky, vícekolové trapné hlasování by k ničemu nebylo. Je to však opravdu taková tragédie, jak se nám snaží všeználci namluvit? Bylo to opravdu fiasko? A může za to Klaus?

Typickou malostí je naříkat nad neúspěchem. Přitom je jasné, že když jsou dva kandidáti na jedno místo, uspěje jen jeden. I kdybych jich bylo deset, pořád má šanci jen jeden. To je normální proces, který hodnotit jako úspěch či neúspěch je nepatřičné. Není to hokej nebo fotbal. Topolánek se připosral a slíbil analýzu příčin neúspěchu - proboha, co to blábolí? Jakého neúspěchu? Měli jsme jako ono brát hlasy od těch, s nimiž se nemluví?

Kdyby neuspělo Chorvatsko, nebylo by to pro nás nic moc ziskového, prostě by v Radě seděl někdo jiný do počtu. Svět na to kašle, jestli je tam Česko nebo Chorvatsko či Katar. Ano, tento státeček tam dva roky seděl, spolu s Ghanou, Kongem a podobnými velmocemi. Stala se snad Afrika za jejich spoluúčasti bezpečnější?

Teď tam zasedají vedle Chorvatska siloví hráči jako Burkina Faso, Vietnam a Libye. Bylo by ctí sedět například vedle zástupce posledně jmenované demokratické země? Nakonec i Chorvatsko má z dob válečného konfliktu v Jugoslávii pěkný vroubek u mezinárodního soudu za laxnost při vydávání obviněných vojáků.

Nevěřím, že ti, kdo teď pilně kálí do vlastního hnízda a dělají z nevyužité kandidatury národní a globální tragédii, nevědí, že jde o pimprlové divadýlko, nic jiného. Stejně jako u udílení Nobelových cen za mír či literaturu jde o zákulisní čachry a politikaření. My si k tomu přidáme nejapné pokusy hledat viníka v podobě Klausových pochyb ohledně křišťálového jasna ohledně příčin a dopadů globálního oteplování, vyčíslení vyhozených peněz a srdceryvné titulky "Prohráli jsme! zoufají si Češi po hlasování v OSN" (Lidovky).