3.5.2024 | Svátek má Alexej


GLOSA: Fanynka Davida Ratha

9.9.2013

Podle serveru Novinky.cz navštívila soud s Davidem Rathem Petra Paroubková s manželem. Paroubková pak novinářům sdělila, jak je z procesu s Rathem "šokována" a že by to "chtělo panáka", aby se zas dostala do formy. Paroubková si nebrala žádné servítky ani vůči soudci, přísedícím a žalobci. Proces je podle ní zmanipulovaný a probíhá, "jako bychom žili v Kyrgyzstánu".

Existuje, a Petra Paroubková je toho zářným příkladem, poměrně mocná lobby zastánců a ochránců Davida Ratha. Že se mezi nimi ocitne i Paroubková, považuji za poměrně překvapivé. Nicméně to svědčí minimálně o tom, že v dobách, kdy ČSSD rukou pevnou a rozhodnou řídil Jiří Paroubek, David Rath se vyhříval v jeho přízni. Kolik jsem jen zažil výstupů s Rathem na ČT24, když se "bil" za utrácení rezerv v pojišťovnách na platy lékařů. Vysmíval se všem, kteří upozorňovali, že rezervy ve zdravotních pojišťovnách se mohou hodit, pokud klesne výběr zdravotního pojištění (například zvýšením nezaměstnanosti). A tak se i stalo. Za poslední léta byly finanční polštáře pojišťoven vyčerpány a Rusnokova vláda v demisi nyní navrhla, aby se zvýšila platba za pojištěnce státu až o 7 mld. Kč ročně. A na tíživé finanční situaci zdravotnictví měla samozřejmě vliv i ústupná politika ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který ustoupil vydírání LOK a přistoupil na jednorázové zvýšení platů lékařům ve známé akci "Děkujeme, odcházíme".

Co se průběhu soudu s Davidem Rathem týče, všichni svědci unisono tvrdí, jak to všechno bylo naprosto v pořádku, žádné zakázky nebyly manipulovány a vše probíhalo podle zákona. Občas si svědci "nevzpomínají", ale nedivme se, už to jsou dva, tři roky a to někteří stačí zapomenout, i jak se jmenují. Z médií prakticky zmizelo "jádro pudla", tj. že byl Rath zatčen v okamžiku, kdy měl "sedmičku" v krabici od vína, že se při domovních prohlídkách našlo asi 10 mil. Kč, které údajně patří otci Davida Ratha, atd. Podle zákona je samozřejmě Rath nevinen až do rozhodnutí soudu. A i potom má řadu možností odvolání, dovolání a stížností. To je prostě v právním státě, v němž žijeme, právo obžalovaných.

Dramaticky vystupovat, přirovnávat naši situaci k situaci v Kyrgyzstánu (vlastně mi je záhadou, proč právě Kyrgyzstán si Paroubková zvolila jako "stát útlaku a bezpráví", určitě by se našly státy jiné a možná ještě více proslulé zatýkáním občanů za kritické názory)... Ale, paní Paroubková, David Rath není souzen za své názory. Je obviněn z toho, že, lidově řečeno, bral provize ze zakázek, o kterých rozhodoval Středočeský kraj, alias David Rath. Trochu mi ta Rathova obhajoba od Paroubkové připomíná řadu případů z někdejšího Protektorátu, kde ze sebe spousta zlodějů či zlodějíčků udělala po převratu v roce 1945 politické vězně. David Rath žádným politickým vězněm není.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz