3.5.2024 | Svátek má Alexej


GLOSA: Důležitý Paroubek, vysmátý Mládek

24.3.2006

V pátek se v barrandovských ateliérech konal tradiční výroční VIP večírek televize Nova. Slečně televizi bylo letos dvanáct let a, měřeno lidskými měřítky, právě vstoupila do pubertálního věku.

Letos, stejně jako v minulých letech, byla nálada veselá, pokrmy lahodné a nápoje tekly proudem. Jedné změny si ovšem pozorný pozorovatel musel všimnout. Stejně jako v jiných letech se dostavila řada nejvyšších ústavních činitelů. Z těch úplně nejvyšších tentokrát předseda Senátu Přemysl Sobotka a předseda vlády Jiří Paroubek. Novinkou oproti minulým ročníkům ovšem bylo, že od premiéra, který sám sebe obsadil do role pana Důležitého, se nehnula smečka drsných chlapíků s naslouchátky v uších a kvéry v podpaží. Bývalo zvykem, že i ti nejvyšší politici se sem přicházeli odreagovat, Paroubek přišel demonstrovat svoji důležitost. Říká se, že pýcha předchází pád. Uvidíme.

Největším zážitkem ovšem byl krátce před půlnocí pohled na vysmátého a dobře se bavícího ministra zemědělství Jana Mládka (ČSSD). Však také měl co oslavovat. Česká republika toho dne prohrála arbitráž s Nomurou a právě Mládek, v inkriminované době náměstek ministra financí Pavla Mertlíka, je jedním z hlavních protagonistů téhle truchlohry.

Zda před třemi lety Mládek obdobně oslavoval i v případě arbitrážní prohry se společností CME, není známo. Co ovšem známo je, že i stopy téhle desetimiliardové blamáže vedou na Mládkovo a Mertlíkovo ministerstvo. Viz: zpráva parlamentní vyšetřovací komise.

Vskutku - povedená dvojka! Za všechny prachy. Doslova!

Terminátor Petr Š.

22. 3. 2006, www.petrstepanek.cz