26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Co je dovoleno bohovi (Kalouskovi)...

7.1.2013

... není dovoleno volům (důchodcům)

„Účelové obejití zákona s sebou nese rizika. Vyměřené penále nebude prominuto,“ uvedl Kalousek na adresu důchodců, kteří si na konci roku 2012 požádali o přerušení výplat důchodů proto, že se chtěli vyhnout nemožnosti odečíst slevu na dani, když od roku 2013 platí nová pravidla, která to už neumožňují. „Je mi za ně (pracující důchodce) trochu ouzko. Neznám jejich motivy, ale tam, kde je motivem účelové obejití zákona, tak riskují doměření daně a penále.“

Důchodce čekají Kalouskovy postihy za to, že použili zdravý rozum a využili možnosti, kterou jim zákon dal. Na jeho pokyn teď začne lovecká sezona na penzisty a finanční úřady ve všech jednotlivých případech prověří, jak dlouho kdo pobíral důchod, proč ho na konci roku pobírat přestal a jaký motiv mohl k přerušení mít, tedy zda cílem každého jednotlivého důchodce nebylo údajné obejití zákona. Za předpokladu, že lovci dokážou obětem, že jejich cílem byl jejich prospěch (osobní prospěch jednotlivce je totiž v naší společnosti zjevně hoden odsouzení, přičemž penzisti vlastně nechtějí nic jiného, než aby jim stát vrátil kousek z toho, co už dávno odevzdali), dodaní a vyměří penále.

Kde se to důchodci naučili? No od Miroslava Kalouska. Není to tak dávno, co Kalousek jako první obešel zákon, když se výší hodnoty státního dluhopisu (1,- Kč) vyhnul zdanění. Chtěl tímto trikem nalákat lidi a povedlo se mu to. Zároveň se to od něj rychle naučili i ostatní a my jsme se mohli na trhu potkat s dluhopisy na 1,- Kč namátkou u UniCredit Bank, developerské firmy CPI Group, nebo Tipsportu apod. (ale dokonce i státem ovládaného Českého aeroholdingu). Stejného postupu, který se naučili od Kalouska, jenž se lišácky usmíval ve zprávách, když oznamoval výhodnost uložení peněz do prohlubujícího se státního dluhu České republiky, zkrátka využily firmy při vydávání svých dluhopisů, aby získaly disponibilní kapitál, který by je stál co nejméně, a nemusely krmit státní pokladnu z toho, o co se stát absolutně ničím nezasloužil. Samostatnou disciplínou v České republice je obcházení zákona při veřejných zakázkách jejich dělením na podlimitní, nebo stanovování takových podmínek, které může splnit mnohdy jen jediný předem vybraný výherce.

Jenže z pohledu Kalouska platí, že co je dovoleno bohovi (jemu a státu), není dovoleno volovi (v tomto případě důchodcům). Jejich poslední šance na to, aby si za celý svůj život, kdy odváděli státu ze svých vydělaných peněz víc, než kolik jim zbylo, nechali odpočtem vrátit alespoň něco, a nenechali to prožrat státem, označil Kalousek za obejití zákona a chce se po nich vozit. Snadný cíl. Cíl, který bych všemi deseti vyměnil za prohození rolí lovců a obětí. 

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora