3.5.2024 | Svátek má Alexej


GLOSA: Chemik Antizemanem

15.1.2018

Jiří Drahoš se vymyká z přírodovědců v politice

Svým způsobem je zvláštní, že v roli hlavního vyzyvatele prezidenta Zemana se ocitá přírodovědec Jiří Drahoš. Zvláštní proto, že se tak děje až 28 let po revoluci, když se zdá, že doba nástupu přírodovědců do politiky už pominula. Pozorovatel může mít pocit, jako by se ve stroji času vracel o čtvrtstoletí zpět. Ale ne tak úplně.

Řečeno obecně a dost zjednodušeně, přírodovědci se dostávali do politiky dvojím způsobem. Buď to byli ti, kdo měli společenské (rozuměj: vědu přesahující) renomé už před Listopadem a po roce 1989 využili otevírající se šance i nabídky politiků. Ke klasickým příkladům lze zahrnout Josefa Vavrouška či Bedřicha Moldana. Oba měli už za komunistů renomé kvalitních vědců, slušných lidí i těch, kteří nežijí jen v akademické bublině. Takže jejich vstup do politiky byl logický.

Nebo to byli lidé, kteří vystudovali přírodovědné obory též proto, že v této branži se za komunismu nekádrovalo tak jako ve společenských vědách, ale po revoluci pověsili tuto profesi na hřebík a vstoupili do politiky. Ukázkou par excellence je německá kancléřka Merkelová. U nás do této society patří například Jan Zahradil nebo Petr Nečas. A vlastně i Miroslav Kalousek, i když se dal k lidovcům už před Listopadem. Ti šli do politiky taky proto, že konkurence jejich společensky vzdělaných vrstevníků se stačila více ušpinit komunismem.

Všechny tyto osobnosti už mají politickou dráhu za sebou či se k jejímu konci blíží. Na první pohled se tak uzavírá doba, dodejme atypická doba, která přírodovědcům otevírala dveře do politiky. Jiří Drahoš se vymyká tím, že nepatří ani do jedné z obou societ. Při vší úctě k jeho odborné práci se společensky nikdy neprofiloval tak, aby ho lidé znali srovnatelně s pány Vavrouškem či Moldanem. A při vší úctě k jeho vzestupu během kampaně nemá v politice zázemí ani zkušenost. Právě proto bude zajímavé sledovat jeho úspěch. Jiří Drahoš totiž poskytne odpověď na obecnější otázku: Jde-li v této volbě jen o nalezení úspěšného Antizemana, bude na to stačit i společensky nevyprofilovaný přírodovědec?

LN, 13.1.2018