19.5.2024 | Svátek má Ivo


FILM: Malý Havel a špatný dokument

26.7.2008

Počkal jsem, až opadne zájem o novinku, a zašel teprve včera do kina na film Občan Havel. Dokument sestříhaný z mnoha hodin natáčených po mnoho let [4]. A jsem z něj rozpačitý.

První mou reakcí bylo, že jsem na film raději neměl chodit. Ukázal mi bývalého presidenta horšího, než jsem se obával: příliš často ješitný, manipulovatelný a bohužel i pokrytec.

A přitom obsah filmu vybral a sešil (nejspíš) Havlův příznivec. Film se dokonce pokusila zneužít protiklausovská klika v předvolebním presidentském čase [1]. Když si představím, co by asi ukázal jiný střih! I tak ale je film nechtěným dokumentem upatlaného hradního amatérismu popřevratové doby.

Ovšem jako dokument o člověku je film nebezpečně neúplný.

Zaprvé začíná až v době unaveného státního úředníka a nic se nedovíme o jeho zářných převratových akcích. Ani nepřipomene, jak nesmírnou úlevu tehdy přinesl (i s panoptikem svých poradců) po všech předchozích komunistických papaláších.

Zadruhé schází většina souvislostí podstatných pro pochopení mého současného pohledu na člověka Václava Havla. Příklady:

V době jakýchsi parlamentních voleb pomlouvá Havel umělce, kteří podporují Klause [2]. Že prý vycítili, na koho je dobré se 'přilepit' - jak už prý pro to umělci mají cit. A kameraman v té chvíli přibral do záběru jeho druhou manželku Dášu. Asi automaticky počítal, že režisér divákům připomene její profesi. K tomu ale nedošlo.

Nebo ho poradci připravují na tiskovku, kde může přijít dotaz na jeho podivný prodej zděděné půlky Lucerny [3]. A on se amatérsky hraným rozčilením obuje do 'čecháčků, co jim podnikající komunisti nevadí, a on to komunistovi prodat nemůže???...' On, který po celou dobu prezidentování okázale komunisty ignoroval, ale pak najednou potřeboval dobře prodat. A pro koho tu scénku vlastně sehrál? Pro své poradce? Nebo pro filmaře, a tedy "dějiny"?

Nebo jeho slavný "duch zákona", kterým se i zde ohání. Z dokumentu už ale nezjistíme, že jeho třetí presidentské období bylo evidentním porušením ducha ústavy, která připouští jen dvě. Zneužil toho, že se mezitím rozdělil stát.

Film je tedy buď špatnou prací (možná jen střihače), nebo úmyslnou manipulací. Nebo obojím.

[1] Mně ale spíš nechtěně ukázali Švejnara, jak moudře pokyvuje dokonce i ve chvíli, kdy jiný poradce (Kocáb) zrovna říká něco, co při presidentské volbě musel Švejnar po letech popírat. (Že nejlepší je nechat rozhodovat trh.)

[2] Možná měl na mysli zpěvačku Lucii Bílou a herečky Janžurovou a Jiráskovou? Všechno extra třídu ve svých oborech, která podporu politiků nepotřebuje? Havlova druhá manželka ovšem do této třídy nepatří.

[3] Pokud si vzpomínám, tak on Lucernu prodal za překvapivě vysokou cenu státní firmě, která krachovala. Tedy rovnou dvakrát okradl každého daňového poplatníka. Tomu říkám šikovnost. Morální rozhořčení od takového člověka je ale nevkusné.

[4] Premiéra 31.1.2008. Rozsáhlý materiál natočil Pavel Koutecký a po jeho tragické smrti dokončil Miroslav Janek.

http://cert-texty.blogspot.com

Jiří Čertík