3.5.2024 | Svátek má Alexej


EVROPA: Klaus versus Sarkozy

1.1.2009

Politická scéna se stala drsnější, a to v celé Evropě. Svědčí o tom vzkazy politiků, které si posílali na Štědrý den. Dříve bylo zvykem, že si státníci v tuto dobu posílali gratulace a na bojištích bylo vyhlášeno příměří. Letos tomu tak nebylo ani v Evropě.

Český prezident Václav Klaus ve štědrovečerním rozhovoru 18 minut Milana Knížáka v televizi Z1 na přihrávku moderátora:“Nepřipadá vám takový člověk – nejen Sarkozy – nebo takoví lidé jako svým způsobem nepřátelé Evropské unie?“ souhlasně odvětil: „Jestli je na něčem Evropa již dva tisíce let založená, tak na tom, že se respektuje různost, že se respektuje odlišnost názorů, že se okamžitě nestřílí… To je idea Evropy a tito lidé tuto základní ideu pošlapávají. Já bych si troufl říct, že jsou navýsost protievropští. A mávat oni před námi Evropou, to bych jim vůbec nedopřával.“ Prezident Klaus v rozhovoru výslovně řekl, že Sarkozy škodí Evropě.

Jak ze zahraničního tisku ale vyplývá, Evropská unie má z nadcházejícího českého předsednictví v Radě Evropské unie obavy a má zřejmě kvůli tomu připravené náhradní řešení, kdyby naše předsednictví po 1. lednu 2009 oslabovalo roli EU. Štědrovečerní Le Figaro například citoval slova tiskového mluvčího Elysejského paláce, tedy sídla prezidenta. V prohlášení stálo: „Pokud Češi nebudou při svém předsednictví aktivní, prezident Sarkozy nebude sedět se založenýma rukama. Mnozí evropští státníci si osvojili určité zvyklosti a nedopustí roztočení negativní spirály. Francie zůstává v centru dění. Nemyslete si, že budeme sedět tiše v koutě.“ Sarkozyho aktivitu ukazuje i úterní schůzka ministrů zahraničí EU z 30. prosince o situaci v Gaze v Izraeli.

Tento vzkaz předsednické země, která nám předává funkci, je tedy jednoznačný a je ho třeba brát vážně na rozdíl od osobních přestřelek obou prezidentů: Jde totiž o to, aby v tak důležité době, kdy se bude řešit kulminující hospodářská krize, která dle analytiků oslabí hospodářství příští rok v Evropě nevídaným způsobem, byla Evropská unie velice aktivní. Příští rok by v Evropě mělo zkrachovat kolem 200 000 firem, je třeba začít vyjednávat s novou washingtonskou administrativou a Moskvou, aby se neopakovalo to, čeho jsme byli svědky v Gruzii.

Nervozita v Evropské unii je ale způsobena i neznalostmi: někteří lidé si neuvědomují, že u nás není prezidentský systém, že tudíž Václav Klaus nemá stejné pravomoci jako Nicolas Sarkozy: Společného mají jen to, že oba se rádi vidí v médiích a umí zásobovat nenasytnou medialitu výroky, které se dostanou vždy do popředí, ač jsou někdy jen přemrštěnými gesty.

Český prezident podle ústavy je mimo období od demise vlády do doby než získá nová vláda důvěru Sněmovny, pouze ceremoniářem. Je tomu obdobně jako v Německu. Když v první polovině roku 2007 předsedalo, také se nikdo neptal, jakou roli bude hrát německý prezident Horst Köhler.

Úspěch našeho předsednictví je tedy pouze závislý na tom, jestli se naše vláda dokáže dostatečně emancipovat od Václava Klause, když on se od ODS již definitivně odtrhl, a bude schopná používat vlastní hlavy. Jestli si vzpomene na to, co napsal v České otázce T.G. Masaryk, a sice že česká politika se zrodí jen tehdy, když bude brát vážně Vídeň. To v přeneseném slova smyslu platí dodnes: česká politika se zrodí tehdy, bude-li brát vážně Brusel, což neznamená, že se nemá chovat suverénně.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6