3.5.2024 | Svátek má Alexej


DISKUSE: V čem má Vít Rakušan pravdu

6.2.2024

Dovolte, abych po opadnutí vlny reakcí na video Víra Rakušana ze stylizované šatny vyjádřil souhlas se základními myšlenkami díla.

Vít Rakušan tam figuranty, symbolizující koaliční partnery plísní slovy: „lidé vůbec nechápou, co to děláme“ (nebo tak nějak). A já mu musím dát zapravdu. Voliči pětikoalice zcela určitě nechápou, co to vláda dělá a proč.

Například nechápou, proč se vláda tak urputně snažila protlačit změnu zákona o rodině tak, aby neobsahoval definici muže a ženy a to v době, kdy vypukla válka na Ukrajině a ceny energií raketově rostly. To tato země fakt neměla závažnější problémy k řešení? Opravdu toto je něco, co si přála většina voličů vládní koalice?

Také je jim záhadou, proč tak dlouho, přes obstrukce opozice, tlačí zákon o korespondenční volbě. Tento zákon zcela jednoznačně oslabuje kontrolu tajné volby (při fyzické volbě je křížově kontrolován volič, že jde za plentu sám a sám vhodí obálku do urny a zároveň volič má kontrolu nad tím, že jeho obálku před vhozením do urny skutečně nikdo neotevřel, což při korespondenční metodě logicky není možné). Zjistila si vládní koalice, jaké procento jejich voličů to požaduje?

Také je voliči vládní koalice záhadou, proč vláda zavedla povinnou komunikaci OSVČ se státem prostřednictvím datové schránky a to navzdory faktu, že mezi OSVČ je i dost lidí v důchodovém věku, kteří podle té samé vládní koalice nezbytně nutně potřebují vyřizovat věci na poště, jelikož neumí pracovat s počítačem a internetem. Takže senior je podle vlády neschopný vybrat si důchod z účtu platební kartou, ale je schopen podat daňové přiznání prostřednictvím datové schránky a přihlásit se do systému pomocí bankovní identity.

Další otazníky jsou spojeny s osobou ministra Hladíka, který již přestal předstírat, že je ministrem životního prostředí a otevřeně se projevuje jako ministr pro prosazování obchodních zájmů firmy Mattoni, když se snaží zničit sběr plastových odpadů, ve kterém jsou Češi na předním místě na světě a to z toho důvodu, že na tom výrobci nápojů málo vydělávají. V TV si na to konto postěžoval, že lidé sice zrecyklují 8 z 10 použitých PET lahví, ale jen dvě jsou znovu použity na výrobu PET lahví, což přináší výrobcům nápojů finanční ztráty. Když budeme za drahé peníze zálohovat PET flašky, sice budou popelnice plné ostatního plastu a dost ho skončí na skládkách nebo v příkopech, ale Mattoni na tom vydělá a to se vyplatí.

Volič pětikoalice by i pochopil, že stát je zadlužený a jediný, kdo to zaplatí je daňový poplatník, a nejspíš by se i smířil s růstem daní, s čím se ovšem smiřuje těžko, byla propagace předčasného odchodu do důchodu v závěru roku 2023 a vyplácení 500 Kč za dítě důchodkyním, což již tak těžce zkoušený účet sociálního pojištění poslalo do ještě většího deficitu. A dorazilo ho navýšení platů stávkujících lékařů o částky, o kterých si většina daňových poplatníků může nechat jen zdát – a tím se zlikvidovaly rozpočty zdravotních pojišťoven, takže volič se může těšit na zvyšování povinného zdravotního pojištění. Patrně se jedná o nějakou novou metodu snižování inflace.

Mezi vládními voliči bude dost zastánců přijetí Eura, takže snahu projednat tuto otázku asi nikdo zpochybňovat nebude, ale když si jedna strana koalice bez konzultace s ostatními jmenuje ze státního rozpočtu placeného zmocněnce pro přijetí Eura, soudný člověk jen valí oči.

Většina voličů pětikoalice je svým založením liberální a uznává myšlenku, že stát nemá zasahovat do věcí, které jsou soukromé. Proto špatně chápe aktivismus vlády, nově projevovaný snahou nutit soukromé firmy, aby měly ve vedení 30% žen. I když možná bude stačit, když se 30% členů dozorčích rad prohlásí za ženy, to by mohlo progresivisty ve vládních stranách uspokojit.

Mnoho voličů uznává fakt, že bez práce nejsou koláče a to platí i při studiu. Proto zírají na snahy zakázat domácí úkoly, aby se chudáčci žáci nemuseli doma stresovat opakováním anglických slovíček či procvičováním násobení nebo dokonce psaním nějakých esejí – naši politici zřejmě předpokládají, že žádost o vyplácení sociálních dávek napíše za negramotného absolventa dětem přátelské školy umělá inteligence a nějaké studium je zbytečné.

A co volič pětikoalice nechápe už vůbec je snaha vlády vycházet vstříc voličům opozice a různým hlasitým skupinám agresivních extrémistů na úkor zájmů svých vlastních voličů. Dalo by se očekávat, že vláda, v jejímž čele je profesor politologie, bude alespoň v otázkách politických vědět, jak se chovat. Že si bude vážit svých voličů a hýčkat si je, protože voliči opozice budou ve volbách logicky volit opozici, takže když vláda poškodí své voliče, aby uchlácholila ty opoziční, ty své ztratí a opoziční nezíská. Ale ne, vláda se chová přesně opačně.

Takže ano, Víte Rakušane, lidi vážně nechápou, co to děláte.

A že jsem tak smělý, pane ministře, vy sám, vy to chápete?