8.5.2024 | Den vítězství


ČSSD: Každý den jeden populistický slib

26.9.2013

Každý den jeden dobrý skutek, praví lidová moudrost. Socialisté si toto heslo vysvětlují po svém.

Místo dobrého skutku nás zásobují populistickými sliby, jejichž uskutečnění je nejen z oblasti sci-fi, ale především naprosto nerealizovatelné pro svou nákladnost. "Nikdo vám nedá to, co já vám slíbím," říká jeden postřeh a v případě našich socialistů to funguje dokonale.

A tak jsme se dočkali slibů typu snížení poplatků u lékaře, nulové DPH na léky, boje s nezaměstnaností, miliardy létají vzduchem sem a tam a nestačí se vyhýbat pečené drůbeži. Do toho přichází ambiciózní plán na rychlodráhu či zvýšení minimální mzdy, i když cudně v koutku se krčí termín splnění v době, kdy bude po tomto volebním období.

Takové sliby nic nestojí, maximálně sebeúctu, ale politici všeobecně, a ti z Lidového domu zvlášť, mají silnější než kachní žaludek a jsou splachovací, takže naslibují kdeco. Když pak má dojít na plnění, jednoduše se řekne, že sliby nebyly zasazeny do reálného rámce a jede se dál.

Každý den přichází ČSSD s dalšími utopickými nápady, které budou státní kasu jen ždímat z peněz, které tam nejsou, jinými slovy, zadlužení nastoupí další raketový růst. Ono nemusí jít zrovna o miliardy, stačí stamiliony, ale když se pak vše posčítá, zjistí se, že finanční zátěž je neúnosná.

Vzhledem k tomu, že v ČSSD je už delší dobu invenční krize, tak se oprašují staré nápady, které mezitím upadly v zapomnění. Jedním z nich je i ten, že by stát suploval neplatícího rodiče a výživné platil za něj, přičemž by následně částku vymáhal.

V Lidovém domě myslí tento nápad zcela vážně. Chápu, že pro mnohé samoživitele, či přesněji řečeno samoživitelky, protože v 95% případů dostává děti do péče matka, by to bylo dobré. jenže zde nastává další problém.

Když neplatící rodič bude žádat soud o zrušení alimentů třeba proto, že je dlouhodobě bez práce, či že mu zdravotní stav neumožňuje pracovat, pak by stát slepě platil alimenty za něj a následně by částku na něm nemohl vymoci, respektive soud by žádosti vyhověl třeba zpětně k datu podání žádosti.

Od koho by pak stát vyplacené alimenty vymáhal? Navíc by nutně došlo ke zbytnění státní správy, protože by musel někdo vyřizovat poštu mezi soudem a státem, další úředníci by museli rozhodovat o vyplácení náhradního výživného, jiní by zase vyplacené částky vymáhali... náklady by byly vyšší než samotná vyplacená částka.

Boj s nezaměstnaností už v podání levice započal. Bylo přijato nových tři sta úředníků, kteří mají s nezaměstnaností bojovat. Mandatorní výdaje se tak navýší o dalších více než sto milionů ročně. A to ještě socialisté plánují zvýšit počet zaměstnanců Úřadů práce o osm set lidí, kteří vám v případě vašeho zájmu o novou práci řeknou, že pro vás nic nemají.

Nějakou úlitbu voličstvu ale socialisté vykázat musí, a tak přicházejí s majetkovým přiznání. Kdo si prý pořídí za rok bydlení nad 10 milionů nebo auto či akcie nad dva miliony, bude muset prokázat, že si na to vydělal, jinak mu hrozí stoprocentní daň.

Totéž se má týkat i držení hotovosti, přičemž finanční úřady by mohly žádat doložení nabytí majetku pět let zpětně. Zákon by měl začít platit od roku 2015 a od tohoto data by také začala běžet ona pětiletá lhůta dokládání nabytí majetku. Majetku nabytého před tímto datem by se tato povinnost netýkala.

Škoda, doufal jsem, že by Bohuslav Sobotka vysvětloval, jak si z poslaneckých náhrad na cestování na jižní Moravu, ač bydlel v Praze, našetřil na mnohamilionový luxusní byt. Ale začíná být veselo i jinak. Bohuslav Sobotka sdělil, s kým jeho strana nebude spolupracovat.

Překvapivě nebudou socialisté spolupracovat s ODS a TOP09. Kdo by to byl čekal? Kdo tedy zbývá? Z parlamentních stran už jen KSČ(M). Cílem Sobotky je prý sestavení jednobarevné vlády. V chatu ihned sdělil, že pokud bude ČSSD po volbách spolupracovat s KSČ(M), nebude to vládní koalice.

A co to tedy bude? Nevládní koalice? Bohumínské usnesení zakazuje ČSSD jakoukoli spolupráci s komunisty, ale co čekat od strany, která je vlastně druhou nejsilnější komunistickou stranou v ČR a socialisté jsou nazýváni komunisty light?

Bohuslav Sobotka zároveň označil SPOZ za s.r.o. s dvěma podnikateli a Babišovo ANO za ještě jednodušší, protože to je s.r.o. s jedním majitelem. připravuje nás tedy na to, že zem ovládne rudooranžová koalice, byť třeba nepůjde o ministerská křesla. A pak mohou socialisté argumentovat tím, že pravice posiluje pozici komunistů.

Pokud by socialisté netahali komunisty k moci, tak by se necítili komunisté tak posilněni. Stačilo, že socialisté udělali s komunisty koalice na úrovních krajů (zde už bylo Bohumínské usnesení jednoduše smeteno ze stolu) a hned začali komunisté vystrkovat své zrůdné přesvědčení na světlo světa.

Už by měnili výuku ve školách, aby se nemluvilo o komunistických zvěrstvech, jiní by zase rádi zadrátovali hranice a s nostalgií vzpomínají na dobu, kdy stříleli ty nehodné a neozbrojené, co chtěli zem opustit, do zad, další zase opěvují masového vraha Gottwalda a se slzou v oku vzpomínají na Stalina. Doufal jsem, že se opětovného návratu komunistů k moci už nedočkám ani já ani následující generace.

Každý den nový populistický slib. To je socialistická politika v praxi. S čímpak asi přijdou dnes? Opráší šrotovné (vlastně už existuje požadavek na "hladové" stavby) nebo se chytnou nápadu geni(t)álního ministra dopravy na vlaky mimo špičku zdarma? Nikdo vám nedá to, co vám socialisté mohou slíbit. Je jen na nás, zda těm planým slibům uvěříme a dopustíme, aby se dostali k moci nereformovatelní komunisté.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora