29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


ZOO PRAHA: První mláďata roku 2006

3.1.2006

Přímo na Nový rok se v pražské zoo vylíhla mláďata dvou druhů ještěrů - varana Varan smaragdovýmangrovového a varana smaragdového. Varani jsou z chovatelského hlediska obtížní plazi, protože jsou neklidní a chovají se poněkud nevyzpytatelně. Každé zdárné rozmnožení varanů v lidské péči je tedy nutno považovat za velký úspěch a z našich přírůstků máme o to větší radost, že se jedná již o druhou (u varanů smaragdových dokonce třetí) generaci - jinými slovy řečeno že se jejich rodiče a prarodiče rovněž vylíhli v pražské zoo. Samice varanů kladou poměrně velká vajíčka, která zahrabávají na příhodném místě a to pak hlídají a brání. Proto se chovatelé snaží vejce včas najít a umístit do líhně.

Varany mangrovové (Varanus indicus) chová pražská zoo od roku 1992, první mládě se vylíhlo v roce 1995 a dosud jsme jich odchovali více než 40. Samice snesla vejce 13. července 2005 a od té doby bylo umístěné v líhni. Mládě měřilo po vylíhnutí 24,2 cm a vážilo 15,5 g. Dlouhá inkubační doba (5,5 měsíce) je pro varany typická a mezi ještěry poměrně neobvyklá. Tento druh obývá bažiny a vlhké lesy na severu Austrálie, na Nové Guineji a některých blízkých ostrovech. Dosahuje délky až 1,5 m, z toho ovšem připadá více než polovina na dlouhý ocas. Výborně šplhá a plave.

Varan mangrovovýVarany smaragdové (Varanus prasinus) chováme od roku 1994, první mládě se vylíhlo v roce 1996. Tito obyvatelé tropických lesů a mangrovových bažin na Nové Guineji dosahují délky kolem 75 cm. Patří v lidské péči k nejchoulostivějším a nejproblematičtějším druhům. V rámci evropské plemenné knihy, která je pro varany smaragdové vedena v německém Düsseldorfu, je pražská zoo v posledních letech jediná, která přispívá aktivně, tedy odchovanými zvířaty. Naše novoroční mládě je jubilejní dvacáté v Zoo Praha. Vajíčko samice snesla 12. července 2005. Mládě měřilo 22,8 cm a vážilo 9,1 cm. Protože jeho rodiče již nežijí, dostalo tak trochu žertem jméno Ladislav Pohrobek, i když chovatelka mu říká "Pé-ef" tedy Pour féliciter). Matka se jmenovala Kroužkovka a patřila k nejpřátelštějším a nejmilejším varanům, jaké jsme kdy v zoo chovali. Sama se vylíhla v Praze v roce 1997.

V expozici v teráriu v pavilonu slonů a v pavilonu velkých želv najdou návštěvníci dospělé varany. Mláďata musí být pod pečlivým dohledem chovatelů a zvláště v případě vzácných varanů smaragdových potřebují naprostý klid. Až dorostou, budou zřejmě následovat své starší sourozence a poputují do některé z jiných evropských zoologických zahrad.

Romana Anděrová