26.4.2024 | Svátek má Oto


PRAHA: Botanická zahrada patří dětem

2.6.2006

Začneme vycházkou a skončíme Svatojánskou nocí

Botanická zahrada hl. města Prahy pořádá akce pro děti pravidelně již několik let. Protože zájem ze strany nejmenších návštěvníků je obrovský, v Troji se kolem dětí bude vše točit každý červnový víkend.

  • 3. červen je v zahradě vyhlášen Turistickou sobotou. Od 11 do 16 hodin se každou celou hodinu sejdou u pergoly na venkovní expozici všichni ti, kdo se chtějí zúčastnit procházky po méně známých místech, které botanická zahrada obhospodařuje. Trasa povede kolem kaple sv. Kláry a přes stejnojmennou vinici, okolo Kovárny, Pustou vinicí, na Velkou Skálu, údolím potoka Haltýř až k parkovišti BZ v Bohnicích, Lesem plného zvuků a přes vřesoviště Salabku k dětskému hřišti. Děti se během programu zapojí do soutěží a pokud si přinesou vlastní špekáček, na konci trasy, na dětském hřišti, si jej mohou opéct a sníst. 
  • 10. červen bude ve znamení Poznávací soboty. V čase od 11 hodin, kdy jsou malí účastníci očekáváni u pergoly na venkovní expozici, na ně čeká Honba za pokladem, soutěže o ceny, poznávání dřevin a rostlin. Program, který bude probíhat na dětském hřišti a přilehlém okolí je zajištěn až do 17 hodiny. Organizátoři prosí děti, aby si s sebou přinesli tužku a podložku ne psaní.
  • 17. červen prověří hlavně zručnost, protože se uskuteční Pracovní dílny pro děti. Od 11 do 17 hodin se na venkovní expozici zahrady naučíme vyrábět ruční papír, výrobu záložky do knihy, budeme malovat, tisknout a lepit obrázky, a "přičichneme" k základům drátkování. Na dětech je, aby si přinesly pracovní oděv a pár drobných na zakoupení výrobního materiálu.
  • 24. červen s Pohádkovou sobotou a Svatojánskou nocí bude vyvrcholením akce Červen = měsíce dětí. Od 14 do 20 hodin se na venkovní expozici zahrady uskuteční řada soutěží. Projdeme se a seznámíme s tajemnou částí zahrady, kde rostou jen magické byliny, zahraje živá hudba a nebude chybět ani opékání buřtíků a posezení u ohně. Pohádkové převleky jsou jen vítány!

    Teď už jen stačí v kalendáři najít tu správnou sobotu: 3.6., 10.6., 17.6., 24.6. a s dobrou náladou vyrazit do Troje. Rodiče mohou čas strávit při prohlídce venkovních expozic, skleníku Fata Morgana nebo se věnovat jen sami sobě....

    Červen v trojské zahradě dětemBotanická zahrada hl. města Prahy je v květnu otevřena denně od 9 o 19 hodin, skleník Fata Morgana zůstává v pondělí z důvodu pravidelné údržby uzavřen. Vstupné činí 90,- Kč pro dospělé, 45,- Kč pro děti 6-15 let + studenty + seniory, zdarma pro osoby s průkazem ZTP a děti do 6 let. Návštěvníci mohou ke vstupu rovněž využít nákupu tzv. Trojské karty: 120,- Kč pro dospělé, 60,- Kč pro děti 6-15 let, 270,- Kč za rodinné vstupné. Karta má platnost do 30.9.2006 a svým držitelům umožňuje po jednom vstupu do botanické zahrady, ZOO a Trojského zámku. Vstupenka umožňuje prohlídku venkovní expozice i skleníku Fata Morgana.

    Foto: Červen bude v trojské zahradě patřit dětem!
    Autor koláže: Lucie Preiningerová

    Další informace o akcích v trojské zahradě naleznete na www.botanicka.cz